KATASTROFALNI PORAZ

Odbačen sporazum Therese May o Brexitu, Corbyn zatražio glasanje o nepovjerenju vladi

15.01.2019 u 19:36

Bionic
Reading

Uz 432 glasa 'protiv' i 202 glasa 'za', britanski parlamentarci odbacili su sporazum o Brexitu između premijerke Therese May i Europske unije. Suočena s povijesnim porazom, May je nakon glasanja pozvala parlamentarce da i dalje surađuju s Vladom na provedbi volje naroda izražene na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Vođa laburista Jeremy Corbyn ocijenio je večerašnje glasanje 'katastrofalnim porazom' britanske Vlade i obznanio da pokreće proceduru izglasavanja nepovjerenja vladi

Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća i muči se oko toga kako, i da li uopće, napustiti europski projekt kojem se priključilo 1973. 'Jasno je da parlament ne podupire ovaj sporazum, ali večerašnje glasanje ne govori ništa o tome što podupire... ništa o tome kako, pa čak i da li uopće, namjerava ispoštovati referendumsku odluku britanskog naroda', rekla je Theresa May zastupnicima nakon objave rezultata glasanja.

Više od 100 premijerkinih konzervativaca, i onih koji su za brexit i onih koji su za ostanak u EU-u, glasali su protiv sporazuma, nanijevši vladi jedan od najtežih parlamentarnih poraza u nedavnoj povijesti.

Ponižavajući poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.

Nakon odbacivanja sporazuma o Brexitu, oglasio se i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, izražavajući žaljenje zbog rezultata glasovanja u britanskom parlamentu. Ujedno, pozvao je Ujedinjeno Kraljevstvo da čim prije razjasni svoje namjere po pitanju Brexita.

Glasnogovornik premijerke May rekao je novinarima da odbačeni sporazum s Bruxellesom još uvijek može poslužiti kao osnova za neki budući dogovor s Unijom, no protivnici se s time ne slažu.

'Sporazum o izlasku je mrtav', rekao je David Jones, bivši konzervativni ministar. 'EU će uvidjeti da sada mora ponuditi bolje uvjete Velikoj Britaniji. Ako to ne učini, moramo se okrenuti trgovini prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije'.

  • +4
Odbačen sporazum Therese May o Brexitu Izvor: Pixsell / Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

Premijerka Theresa May obratila se parlamentarcima uoči glasanja, poručivši da će njihov glas protiv sporazuma o Brexitu biti 'glas za neizvjesnost, podjele i veoma realan rizik da sporazuma ne bude'. Ukoliko Velika Britanija napusti Europsku uniju prema postojećem sporazumu, može izgraditi bolju budućnost, poručila je.

Podsjetila je da se radi o povijesnoj odluci s kojom će zemlja živjeti generacijama. 'U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer je ovo povijesna odluka koja će odrediti budućnost naše zemlje', kazala je May.

MOGUĆI NOVI IZBORI

Što sad?

May je najavila da će se sastati s oporbom kako bi odlučili što dalje. No, njezini protivnici iz svih dijelova političkog spektra ustraju u tome da je sporazum mrtav. 'Nakon dvogodišnjih propalih pregovora, parlament je donio svoju presudu i ta je presuda apsolutno uvjerljiva', rekao je Corbyn.

'Njezino glavno načelo djelovanja, a to je odgađanje i poricanje, došlo je do kraja', dodao je.

Ako vlada ne dobije u srijedu povjerenje parlamenta, ostaje rok od 14 dana da se formira nova vlada. U slučaju da se to ne dogodi, Ujedinjenom Kraljevstvu slijede novi izbori. Međutim, iako je mnogo torijevaca večeras glasalo protiv May, u potpunosti je druga stvar kada je u pitanju glasanje u kojem bi srušili vlastitu vladu. 

Parlamentarci su, dodala je britanska premijerka, dužni ispuniti demokratske želje britanskog naroda, koji je vjerovao političarima glasajući na referendumu o Brexitu. Odbacila je svaku mogućnost o održavanju novog referenduma, utvrdivši da bi to samo 'produbilo nejedinstvo', a ne bi rezultiralo dogovorom.

U žustroj raspravi koje je prethodilo glasanju u parlamentu, zastupnici su uglavnom tražili referendum ili nove parlamentarne izbore. Laburist Ben Bradshow kazao je kako je vrijeme već izgubljeno. 'Theresa May potrošila je dosta vremena. Zemlji su potrebni parlamentarni izbori ili referendum. Suočeni smo s ekonomskom i krizom vlade', dodao je Bradshow.

Lisa Nandy iz Laburista kazala je da britanska vlada ne zna što želi. Predložila je utvrđivanje novog plana koji bi bio prihvatljiv za sve.

Konzervativka Justine Greening kazala je kako je bilo jasno još od ljeta prošle godine da će Theresa May izgubiti na ovom glasanju. Smatra da Brexit treba biti otkazan. Konzervativka Anna Soubry smatra da je dogovor o Brexitu strašan. 'Zastupnici ne bi trebali biti ucjenjivani prijetnjom kako nema dogovora koji bi bio alternativa ovome o kojemu raspravljamo', kazala je, javlja Dnevnik.hr.

>>>Kojim će putem krenuti London: Donosimo sedam mogućih scenarija

Julian Lewis bio je u svojem obraćanju najkraći. Njegov je govor bio kraći od 20 sekundi. Kazao je kako je bolji nikakav od lošeg dogovora i zato će glasati 'ne, ne, ne'.

Samo dva i pol mjeseca prije predviđenog izlaska Britanije iz EU-a, očekivani poraz Therese May ostavlja otvorenim niz ishoda, od oživljavanja njezina sporazuma, izlaska iz EU-a bez sporazuma do održavanja novog referenduma na kojem bi brexit mogao biti posve zaustavljen.

Dok Britaniji prijeti najdublja politička kriza u zadnjih pedeset godina, glasnogovornik May kaže da će ona brzo odgovoriti na rezultate glasanja. Sjednica britanskog parlamenta na kojoj će se glasati o Mayinu sporazumu trebala bi početi u utorak u 19 sati po lokalnom vremenu.

Glasnogovornik je također rekao da na sastanku premijerke i ministara u utorak ujutro nije bilo govora o odgodi brexita nakon roka 29. ožujka.

  • +4
Odbačen sporazum Therese May o Brexitu Izvor: Pixsell / Autor: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

May tvrdi da je prihvaćanje njezina sporazuma jedini način na koji parlament može ispuniti svoje obećanje da će provesti rezultate referenduma iz 2016. te da bi sve drugo bilo 'katastrofalno' za demokraciju. Njezini ministri ustrajavaju na toj poruci u utorak uoči glasanja.

'Britanski narod povjerio nam je odgovornost', rekao je ministar okoliša Michael Gove za radio BBC. 'Hoćemo li ispuniti ta očekivanja i glasati za napuštanje Europske unije ili ćemo ih razočarati i naštetiti našoj demokraciji tako da nećemo glasati za izlazak iz EU-a?', upitao je.

Mnogi zastupnici iz premijerkine Konzervativne stranke koji su za brexit odbacuju njezin sporazum s EU-om, posebice odredbu o tzv. "backstopu", zaštitnom mehanizmu koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

  • +5
Ključne figure posljednje epizode priče o Brexitu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dominic Raab, koji je dao ostavku na dužnost ministra za brexit u studenome u znak prosvjeda protiv premijerkinih planova, izjavio je da vlada ne bi smjela izgubiti živce zbog mogućnosti brexita bez sporazuma. Mnogi poslodavci strahuju da bi takav izlazak značio kaos za poslovanje.

'Mi ćemo izaći 29. ožujka', rekao je on dodavši da je vrijeme da se na ovom glasanju jasno kaže da su trenutačne odredbe sporazuma neprihvatljive.

Britanski parlament glasat će u utorak navečer o sporazumu koji je britanska vlada ispregovarala s preostalih 27 članica u studenome prošle godine.

U slučaju da May večeras izgubi, očekuje se da će čelnik laburista Jeremy Corbyn pozvati na izglasavanje nepovjerenja premijerki.