johnsonov nasljednik

Utrka za Downing Street: Sunak iznosi teške optužbe na račun kineske prijetnje

25.07.2022 u 10:55

Bionic
Reading

Uoči televizijske debate u ponedjeljak, kandidat za nasljednika britanskog premijera Rishi Sunak iznio je optužbe protiv Kine, koju opisuje kao najveću dugoročnu prijetnju Britaniji, dok njegova protukandidatkinja Liz Truss najavljuje da će joj glavni fokus biti poticanje rasta

Bivši britanski ministar financija Sunak optužio je Kinu da "krade našu tehnologiju i infiltrira se na sveučilišta", dok se pokušava pozicionirati protiv svoje suparnice Truss koja je na čelu britanske diplomacije imala priliku zaoštriti ton prema Kini.

Kampanja dvoje finalista, od kojih jedan treba zamijeniti bivšeg premijera Borisa Johnsona koji je bio primoran napustiti vlast nakon niza skandala, okrenula se i prema temama bliskim desničarima poput imigracije.

Sunak obećava, ako bude izabran, zatvoriti 30 Konfucijevih instituta u Velikoj Britaniji koje financira kineska vlada. Njihova je primarna uloga promovirati kineski jezik i kulturu, ali ih neki konzervativni zastupnici optužuju da služe u propagandne svrhe i bave se špijunažom.

Rishi Sunak u priopćenju ocjenjuje da Kinezi "podupiru Putinovu fašističku invaziju Ukrajine kupujući njegovu naftu i pokušavajući zastrašiti susjede, poput Tajvana".

Kaže da Kina pokušava nametnuti zemljama u razvoju "nepremostiv dug", a svoj vlastiti narod, posebno u Xinjiangu i Hong Kongu, "muči, zatvara i indoktrinira".

"Spriječit ću Kinu da preuzme kontrolu nad našim sveučilištima i omogućit ću britanskim javnim tvrtkama i institucijama kibernetičku sigurnost koja im treba", nastavio je.

Među Sunakovim obećanjima je i stvaranje međunarodne koalicije, po uzoru na NATO, za obranu od tehnoloških napada iz Kine, razvoj podrške MI5 - britanske unutarnje obavještajne službe - tvrtkama i sveučilištima za "suprotstavljanje kineskoj industrijskoj špijunaži" ili čak sprječavanje kineskih akvizicija u ključnim sektorima.

Dopisno glasanje otvoreno je za 200.000 članova konzervativne stranke i treba početi 5. kolovoza i završiti 2. rujna, prije nego što se objave rezultati 5. rujna.

Ispitivanja javnog mnijenja među članovima Konzervativne stranke koji će izabrati novog čelnika koji će zatim postati premijer, daju veću prednost Liz Truss.

Ona će u ponedjeljak predstaviti svoje planove čiji će glavni fokus biti na poticanju rasta, u vrijeme rastuće inflacije i moguće recesije.

Truss je u izjavi rekla da će iznijeti svoje planove koji uključuju, bude li i imenovana premijerkom, rad s lokalnim zajednicama na identificiranju mjesta za ponovni razvoj u investicijske zone.

Takve zone imale bi nisko porezno opterećenje za poticanje ulaganja i izgradnje, smanjena ograničenja planiranja i prilagođene propise za poticanje "industrija visoke vrijednosti" poput umjetne inteligencije.

"Stvaranjem tih novih investicijskih zona konačno ćemo dokazati tvrtkama da smo okrenuti njihovoj budućnosti i motivirati ih da potaknu ulaganja koja će pomoći marljivim ljudima", istaknula je Truss.