STIŽE LI SKORO KIŠA?

Utrka australskih vatrogasaca s požarima pred novi toplinski val

07.01.2020 u 09:00

Bionic
Reading

Australski vatrogasci u utorak vode utrku s požarima koji haraju jugoistokom zemlje, nastojeći iskoristiti nešto povoljnije vremenske uvjete i kišu prije novog toplinskog vala najavljenog za drugu polovicu tjedna.

Iscrpljeni vatrogasci učvršćuju linije obrane, krče vegetaciju i pale kontrolirane požare prije porasta temperatura i snaženja vjetrova koji se očekuju u petak.

Zapovjednik vatrogasne službe New South Walesa Shane Fitzsimmons kaže kako su trenutni uvjeti "mnogo povoljniji" no upozorava da se povratak vrućih dana očekuje krajem tjedna.

Deseci požara i dalje nekontrolirano gore istokom zemlje i strahuje se da bi se dva velika požara u New South Walesu i Victoriji mogla spojiti u neobuzdanu vatrenu stihiju.

Kiša je u ponedjeljak pružila umjereni predah no nije bila dovoljno snažna da ugasi požare, a ne nekim je mjestima otežala napore vatrogasaca koji nisu mogli paliti kontrolirane požare kako bi tako očišćena područja zaustavila nadolazeće požare.

  • +17
Požari u Australiji Izvor: EPA / Autor: JAMES ROSS

Od početka požara u rujnu život je izgubilo 25 osoba, više od 1800 domova je uništeno, izgorjelo je oko osam milijuna hektara raslinja i stradali su milijuni životinja.

Mnogi su požari toliko veliki da ih jedino snažna kiša može ugasiti.

Meteorološke službe izvjestile su o formiranju prvih ciklona na zapadu zemlje što bi moglo najaviti dolazak spasonosne monsunske sezone.

  • +24
Požari u Australiji Izvor: Profimedia / Autor: Saeed KHAN / AFP / Profimedia