PRIJEVARA NJEMAČKIH PODUZETNIKA

Utajili 2,5 milijuna eura poreza preko lažnih računa iz Hrvatske

09.04.2013 u 19:03

Bionic
Reading

Zbog porezne prijevare teške gotovo dva milijuna eura prijavljena su dvojica njemačkih poduzetnika koji su ove malverzacije realizirati preko lažnih faktura izdanih u Hrvatskoj, piše Novi list

Kako je objavila talijanska financijska policija, za poreznu prijevaru optužena je njemačka tvrtka koja sjedište ima u provinciji Ragusa. U pitanju je tvrtka što se bavi solarnim panelima, a u rasvjetljavanju nezakonitosti u njihovom poslovanju sudjelovale su i nadležne hrvatske vlasti, piše Novi list.

U akciji talijanskih financijskih istražitelja za sada je Nijemcima zaplijenjena 400 tisuća eura vrijedna imovina.

Slučaj je razotkriven složenim financijskim provjerama poslovanja tvrtke što se bavila proizvodnjom električne energije u postrojenju u Ragusi i to upravo uz pomoć solarnih panela.

Istražitelji su pratili složeno inozemno kolanje računa, te su tako došli i do lažnih računa što ih je ispostavila jedna tvrtka iz hrvatske, dok ih je njemačko-talijanska kompanija prikazivala kao troškove svog poslovanja, pravdajući porez.

Za sada je utvrđena utaja poreza u iznosu od milijun i 900 tisuća eura, a sumnja se i na gotovo 400 tisuća kuna teško izbjegavanje plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Računi iz Hrvatske ispostavljani su za usluge što su navodno realizirane između tih dviju tvrtki iako stvarnog zajedničkog poslovanja nije ni bilo. Upravo zbog činjenice da su računi išli 'iz inozemstva u inozemstvo' bilo je otežano rekonstuiranje kolanja računa, isplata i poreznih davanja.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje