NADZIRANA SLOBODA

Usvojen prijedlog Zakona o kućnom zatvoru

14.05.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je prijedlog Zakona o probaciji koji propisuje da će lakši prijestupnici moći zatvorsku kaznu odrađivati kroz rad za opće dobro, odnosno kroz kućni zatvor

'Zbog krive procjene puštanja Kazimira Dužnovića na prijevremenu slobodu, ubijen je Ivan Grbavac, a ranjeno je četvero policajaca', izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović predstavljajući prijedlog Zakona o probaciji.

Probacija se ne odnosi samo na režim nadzirane slobode, nego i na provođenje stručnih programa koji smanjuju rizik da počinitelj opet počini kriminalno djelo. Uvođenjem probacije smanjuje se broj osuđenika u zatvorima, čime se automatski dobivaju veći kapaciteti u kaznionicama.

Šimonović je pojasnio da će usvajanjem ovog zakona sustav postati humaniji jer će manje ljudi biti u zatvorima, društveno jeftiniji jer će se smanjiti broj počinitelja kaznenih djela, ali i financijski jeftiniji jer nadzirana sloboda košta tri puta manje nego boravak u zatvoru.

Naravno, uvođenje takvog režima kontrole lakših prijestupnika zahtjeva određena financijska sredstva koja će se, prema Šimonoviću, dugoročno isplatiti.

Provedba ovog zakona zahtijevala bi iz proračuna dvadesetak milijuna kuna.