'VLADA IDE NA POPRAVNI'

Ustavni sud suspendirao uredbu o otpadu, Grbin tvrdi da zbog toga zasad neće poskupjeti odvoz smeća

30.01.2020 u 15:41

Bionic
Reading

Ustavni sud suspendirao je Uredbu o gospodarenju otpadom kojom je omogućeno gradovima da odrede cijenu odvoza miješanog otpada. Ta je uredba omogućila poskupljenje odvoza otpada u Zagrebu

Da je Ustavni sud donio takvu odluku koja suspendira Uredbu o gospodarenju otpadom dok se ne donesu izmjene, potvrdio je saborski zastupnik Peđa Grbin iz SDP-a, stranke koja je bila jedan od podnositelja zahtjeva za ocjenom ustavnosti.

'Konkretno, to znači da barem još neko vrijeme neće biti poskupljenja smeća, a Vlada ide na ozbiljan popravni!' piše Grbin na Twitteru.

U spomenutoj uredbi traži se da svi korisnici plaćaju jedinstveni fiksni udio za trošak otpada, neovisno o tome recikliraju li ili ne i koliko članova kućanstva živi u stanu, uvećano za naknadu za obradu, tj. recikliranje otpada, što će drastično uvećati račune.

  • +4
Odvoz otpada Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je izmjene Uredbe o gospodarenju otpadom koje je propisalo što sve mora biti u fiksnom dijelu cijene te da moraju postojati i varijabilni dio i kazna. To je rezultiralo mogućnošću da gradovi sami određuju i fiksni i varijabilni dio cijene, što je u konačnici omogućilo i Gradu Zagrebu da krene u poskupljenje cijene odvoza miješanog komunalnog otpada.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijelo je, osim SDP-a, niz gradova, udruga i pojedinaca.