PRVI PUT NAKON ODMORA

Ustavni sud raspravlja o zahtjevu suca koji je potresao Linića

26.08.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Ustavni suci vratili su se s godišnjih odmora i danas se u punom sastavu sastaju na redovnom stručnom sastanku. Kako im je tijekom ljeta stigao zahtjev suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića za ocjenu ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi, očekuje se da će čuvari Ustava danas prvi put načeti tu temu

Ustavni suci početkom svakog radnog tjedna imaju redovne stručne sastanke pa tako započinju i prvi radni tjedan nakon godišnjih odmora. Suci se okupljaju u 10 sati na Markovom trgu na kojemu će raspravljati o svim važnim temama koje ih očekuju ove jeseni, pa tako i o zahtjevu suca Mislava Kolakušića koji je potresao Vladu, a posebno ministra financija Slavka Linića.

Očekuje se da će suci na kolegiju započeti raspravu o Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te zakazati datum službene sjednice Ustavnog suda na tu temu. Podsjetimo, sudac Kolakušić poslao je zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona čije je odredbe morao primjenjivati vodeći predstečajnu nagodbu za Dalekovod. Odgodio je ročište za sklapanje nagodbe, zamrznuo cijeli postupak i zatražio od Ustavnog suda da procijeni krši li Linićev zakon ustavna prava.

Ustavni sud na zahtjev suca Kolakušića prema proceduri mora odgovoriti što prije. Najprije Ustavni sud mora tražiti od Ministarstva financija da se očituje na Kolakušićeve primjedbe, a nakon toga se ulazi u proceduru donošenja odluke. Sud će reagirati što je brže moguće, pogotovo jer bi šteta od odugovlačenja u ovom slučaju mogla biti teško popravljiva.

Ministar financija Slavko Linić bio je izrazito nezadovoljan već prvim otezanjem te je otišao tako daleko da je suca Kolakušića nazvao neradnikom: 'Sudac koji je ovako presudio očito nema dobre namjere. Na tisuće predmeta je na sudovima i zašto da gubimo novce? Suci su bitni, mi nismo bitni. Varteks je pozitivno riješen - kako to za tog suca nije bilo protuustavno, a ovom jest? Ovo je prva odluka gdje netko veli - neću raditi. Zašto je to napravio sad, prebacio na Ustavni sud? Da može gospodin na godišnji?', rekao je Linić kada je čuo da sudac njegov zakon šalje na Ustavni sud.

Inače, sudac Kolakušić jedan je od prvih sudaca u Hrvatskoj koji su 'aktivno' sudjelovali u primjeni zakona, odnosno koji je u skladu sa svojim ovlastima propitivao ustavnost zakona i poslao ga na ocjenu. No on nije bio prvi koji se zapitao jesu li predstečajne nagodbe legitimne. Nekoliko mjeseci prije Kolakušićevog zahtjeva na Ustavni sud stigla su još tri prijedloga za ocjenom ustavnosti istog zakona, tako da bi ustavnost Linićeve mjere bila ispitana i bez inicijative suca.