GONG UPOZORAVA

Ustavni sud postupa u korist političara, a protiv interesa građana

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 26.09.2015 20:27
  • Objavljeno 26.09.2015 u 20:27
Nenad Zakošek

Nenad Zakošek

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Ustavni sud kasno je reagirao i izmijenio pravila izborne utrke neposredno prije njezina početka, a uoči raspuštanja Sabora, kada više ne može popraviti zakonski okvir, sadržaj odluke je politički obojen u korist političke elite, a na štetu pravne sigurnosti i razine povjerenja građana u političke institucije, upozorili su u subotu čelnici GONG-a

Sud je u četvrtak, 24. rujna, ukinuo odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojima je brisana odredba po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, a stranke i nezavisne liste bi za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača, kao i onu po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

Predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek najproblematičnijim smatra odluku o ukidanju zabrane kandidiranja osuđenima za zloupotrebu položaja i ovlasti jer, kako je rekao, ide na ruku političkim elitama, dodatno narušava povjerenje građana u institucije i aktere te slabi proklamiranu nultu toleranciju na korupciju.

Neprimjerenim drži i vrijeme donošenja odluke Ustavnog suda jer je, podsjeća, zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor podnesen još u ožujku 2015., zbog čega smatra neodgovornim odugovlačenje odluke do trenutka raspuštanja Hrvatskog sabora. Po njegovim riječima, Ustavni sud je tek u rujnu počeo razmatrati zahtjeve za ocjenom ustavnosti tih zakona.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić podsjetio je da je i preporuka Venecijanske komisije da se izborni zakoni ne mijenjaju godinu dana prije održavanja izbora, no Ustavni sud je to ignorirao čime je, smatra, uveo pravnu nesigurnost i onemogućio izbornim akterima i biračima da pravovremeno znaju prema kojim će se pravilima izbori održati.

Što se tiče ukidanja odredbe o ravnopravnosti spolova kao uvjeta pravovaljanosti kandidacijskih lista, Zakošek misli da je ravnopravnost spolova jedna od najviših vrednota ustavnog poretka i važan element jačanja demokratičnosti i uključivosti političkog sustava i slabi se ukidanjem odredbe o valjanosti kandidacijskih lista koje nemaju najmanje 40 posto pripadnika svakog spola. Po njegovom sudu i u tom se slučaju očito radi o političkoj kalkulaciji, jer se očito išlo na ruku nekim desnim strankama na čijim su listama žene podzastupljene.

Stoga od buduće vlade i idućeg saziva Hrvatskog sabora u GONG-u očekuju pravodobno, sveobuhvatno i kvalitetno uređenje izbornog i referendumskog zakonodavstva, uz aktivno sudjelovanje Državnog izbornog povjerenstva i Ustavnog suda u tom procesu.

U vezi s odbijanjem prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o izbornim jedinicama, u GONG-u ocjenjuju kako se time otvara mogućnost dovođenja u pitanje zakonitosti izbora u pojedinim izbornim jedinicama zbog nejednakosti težine glasa. Nedostatak novog izvješća Ustavnog suda o tom problemu pridonosi neizvjesnosti oko zakonitosti idućih parlamentarnih izbora, drži Zakošek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!