PREDSJEDNICI NA ZNANJE

Ustav nema dvojbe o pobjedniku izbora!

14.10.2015 u 14:51

  • +6

Karamarko i Milanović u žaru predizborne borbe

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/Dusko Jaramaz/PIXSELL/REUTERS/Mike Segar

Bionic
Reading

'Ustav je jasan što se tiče davanja mandata za ustroj Vlade i oko toga ne bi trebalo biti dvojbi, tim više što ih nikada do sada nije bilo', naglašava prof. dr. Robert Podolnjak, profesor ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, osvrćući se na nagađanja da bi predsjednica RH mogla dati mandat onome tko na predstojećim parlamentarnim izborima osvoji relativnu većinu, bez prethodnog dokaza da ima podršku većine zastupnika

'Predsjednik, odnosno predsjednica, prema članu 98. Ustava, povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine svih zastupnika. Dakle, Vladu sastavlja onaj tko nakon konzultacija dokaže da ima podršku natpolovičnog broja zastupnika, odnosno njih barem 76. Dokaz za to dosad su bili potpisi i oko toga nikada nije bilo dvojbi ili problema', veli Podolnjak.

Potpise zastupnika pred predsjednika donosili su čelnici stranaka, odnosno najbrojnijih stranaka unutar pobjedničke koalicije. Tako je nakon kratkih konzultacija mandat za sastavljanje Vlade 2011. dobio Zoran Milanović jer je Kukuriku koalicija osvojila natpolovičnu većinu u Hrvatskom saboru. Danas se, međutim, uglavnom vjeruje da natpolovičan broj zastupnika nakon izbora 8. studenog neće uspjeti izboriti ni koalicija Hrvatska raste predvođena SDP-om ni Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om.

'U tom slučaju jasno je da će mandatar biti onaj tko dođe do barem 76 ruku uz pomoć stranaka izvan koalicija, odnosno drugih zastupnika, jer je veliku koaliciju u nas danas nemoguće zamisliti', napominje Podolnjak.

Iako u slučaju relativne pobjede neke od stranaka izvan dviju velikih koalicija već unaprijed najavljuju podršku jednom ili isključuju podršku drugom od spomenutih dvaju saveza, do mandatara bi se ove godine moglo doći jako teško. Razloga za to je više, a jedan bi mogao biti i taj što se za Hrvatski sabor natječu i razmjerno nove političke snage s velikom autonomijom kandidata na izbornim listama, pa postoji mogućnost da neće svi njihovi zastupnici vidjeti mandatara u istoj osobi.

Podsjetimo, u nedjeljnom razgovoru za RTL televiziju izravno pitanje kome će povjeriti mandat nakon izbora, onome tko joj donese potpise većine zastupnika ili onome tko osvoji relativnu većinu na izborima, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nazvala je hipotetskim. 'To je hipotetsko pitanje, na hipotetska pitanja ne odgovaram. Uzet ću u obzir sve okolnosti i donijeti odluku. Konzultirat ću i najeminentnije ustavne stručnjake', odgovorila je.