STEREOTIP U UDŽBENIKU IZ ENGLESKOG

Uspješan si ako imaš veliku kuću i puno razgolićenih prijateljica

02.04.2017 u 18:57

Bionic
Reading

Nastavnik jedne osnovne škole izvijestio je portal srednja.hr o čudnoj lekciji, ovoga puta iz udžbenika engleskog jezika za četvrti razred osnovne škole

Radi se o knjizi 'Way to go 1', autorice Biserke Džebe, u izdanju Školske knjige. Konkretno, riječ je o stripu u kojem je prikazan 'super cool dečko', barem prema kriterijima u spomenutom udžbeniku, piše srednja.hr.

U stripu se govori o tome kako je Ed jako cool jer ima brod, kuću na Floridi i puno djevojaka! 'Zbilja je to normalna i zdrava lekcija za desetogodišnjake, s poukom da je faca onaj tko ima puno novca i obnaženih djevojaka oko sebe', pišu na ovom portalu.  

Nastavnik, koji je istaknuo udžbenik kao sporan, govori da inače nije konzervativan, ali se oglasio jer ga smeta to što kod drugih poslova vezanih za struku sve prolazi, a profesorima se većinom traži i dlaka u jajetu.

Također je izrazio čuđenje i zbog toga što nitko od njegovih kolega nije prije reagirao na sporni strip, s obzirom na to da je udžbenik već dulje na tržištu, a on je tek od ove školske godine počeo raditi po njemu.

Školska knjiga još se nije očitovala o ovoj lekciji.

Podsjetimo, ranije su mediji izvijestili i o lekciji iz radne bilježnice iz engleskog jezika za drugi razred osnovne škole.  

Na spornoj stranici, koja je izazvala mnoštvo osuda, nalazi se fotografija te ispod zadatak u kojem se od drugašića traži da na temelju fizičkog izgleda odrede koja je djevojčica lijepa, a koja ružna.

Naime, jedna od naslikanih djevojčica je klempava, velikog nosa i kratke raščupane kose, a k tomu je tužna, dok druga ima plavu kosu, mali nos i vedrije je raspoložena.