'ozbiljni nedostaci'

Fuchs: 'Udžbenik je povučen jer ne odgovara kurikulu povijesti - nepopravljiv je'

20.12.2023 u 16:33

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u srijedu kako je udžbenik "Zašto je povijest važna? 4” povučen zato što je dobio mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje da on u velikom dijelu ne odgovara onome što se od kurikula povijesti tražilo

"Unutra postoje vrlo ozbiljni nedostatci koji su sadržani do te mjere da je ispravljanje udžbenika praktično nemoguće", prenio je Fuchs mišljenje Agencije. Kazao je da njegova namjera, kad je zatražio mišljenje Agencije, nije bila povlačenje udžbenika.

"Na povlačenje sam se odlučio zato što je udžbenik u ovakvom stanju nepopravljiv kako bi bio u skladu s kurikulom i onim što on propisuje", rekao je. Naglasio je kako je povlačenje nekoga udžbenika komplicirana procedura jer za takvu odluku mara imati sve spoznaje.

Jedne recenzente angažiraju sami nakladnici, druge Ministarstvo, rekao je ministar i dodao kako recenzenti ni jedni ni drugi nisu napravili dobar posao.

Recenzenti Ministarstva sigurno više neće recenzirati ni jedan udžbenik, poručio je ministar. Na upite o tučnjavi profesora i učenika u Strojarsko-tehničkoj školi u Zagrebu ministar je rekao kako se radi o nemilom događaju i koji je za svaku osudu.

Nedopustivo je nastavnicima ili djelatnicima škole dolaziti na posao u alkoholiziranom stanju, rekao je i dodao kako treba raditi na stvaranju klime u školama koja će odgajati sve sudionike normalnom ponašanju u obrazovnom procesu.

Alkoholiziranom nastavniku, naglasio je, nije mjesto u školi pa je taj događaj za svekoliku osudu. Škola je postupila sukladno proceduri i nije napravila nikakvu pogrešku, rekao je i dodao kako su danas zatražili da Ministarstvo pošalje i krizni tim psihologa u školu kako bi dodatno radili s učenicima.

Ostale istražne radnje, napomenuo je, radit će oni koji su za to ovlašteni. Riječ je o teškoj povredi radne discipline i ona s obzirom na alkoholiziranost pretpostavlja i mogućnost davanja otkaza, rekao je ministar, nakon obilaska obnovljene škole Tutuš Brezovački.

Obnova gimnazije Tituša Brezovačkog počela je odmah nakon potresa snimanjem svih šteta koje su nastale tijekom potresa te osiguranjem sredstava Fonda solidarnosti i projektima, rekao je Fuchs.

Najzahtjevnije u obnovi, smatra, bilo je projektiranje objekata na višu razinu protupotresne otpornosti. Ova je škola obnovljena po svim zahtjevima struke, dignuta na jako visoku razinu protupotresne zaštite pri čemu su došli do izražaja i neki detalji iz njezine arhitektonske prošlosti, rekao je ministar.

Na pitanje je li obnova počela s prošlom vlašću u gradu Zagrebu te da su Vlada i Fond solidarnosti pomogli obnovu, Fuchs je odgovorio kako, kad se radi o velikim zahvatima, treba imati na umu da se radi o kontinuitetu.

Izrazio je zadovoljstvo svima koji su sudjelovali u procesu obnove jer su svi dali svoj doprinos.