AFERA U POGLAVARSTVU

Uspaničeni prevaranti vraćaju novac za šutnju

23.04.2009 u 09:04

Bionic
Reading

'Ni jedna jedina kuna nije uplaćena u gradski proračun. Čak ni onih stotinjak tisuća kuna po stanu koliko je bilo navedeno u ugovorima i potvrdama o uplati', rekao je Mirko Herak, šef zagrebačkog Kontrolnog ureda, koji je po nalogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića istraživao ilegalnu prodaju stanova

ZAGREB - Večernji list izvijestio je o skupini kriminalaca koja je prodavala gradske stanove po smiješno niskim cijenama. Za kvadrat su, naime, tražili 2000 kuna, ali su usto zahtijevali između 25 i 35 tisuća eura mita ovisno o površini stana. Milan Bandić, barem tako proizlazi iz dopisa Kontrolnog ureda, podnio je prijavu DORH-u. U dokumentu se navode imena četvero osumnjičenih službenika i službenica Gradskog poglavarstva, no njihova imena se ne objavljuju u interesu istrage.

Navode se i imena dviju posrednica koje su u Zagrebu, ali i u drugim krajevima Hrvatske te u Bosni i Hercegovini nudile na prodaju gradske stanove i uzimale mito. Jedna je navodno sudjelovala u sličnoj aferi prije 5 godina, no izbjegla je progon.

'Budući da se radi o prodaji nekretnina, za koje je potrebno izraditi velik broj falsificiranih dokumenata te pronaći kupca, postoje ozbiljne indicije da je riječ o udruživanju gradskih službenika i drugih osoba. Postoje opravdane sumnje da se radi o znatno većem broju učinjenih prijevara i falsfikata', stoji u dokumentu Kontrolnog ureda. Mirko Herak pak smatra da je u skupini moralo biti najmanje petnaestak osoba.

'Prema našim spoznajama, namjeravali su prodati dvjestotinjak stanova', rekao je Herak, koji vjeruje da su slične prijevare rađene i s gradskim poslovnim prostorima, no za to još uvijek nema dokaza. Herak i Pero Kovačević su u prvoj fazi istrage, prije prijave DORH-u, uspjeli doznati da ni jedan od lažnih ugovora nije položen u registar ugovora te da su osim potpisa i žigova falsificirane i brojčane oznake dokumenata.

Večernjak neslužbeno doznaje da se istraga širi i na osobe koje dosad nisu obrađivane, te da je proteklih nekoliko mjeseci provedena opširna akcija praćenja i prisluškivanja osumnjičenih koja dosad ipak nije rezultirala uhićenjima.

Čini se da su proteklih dana osumnjičeni dobili signal da su pod nadzorom jer su se u Poglavarstvu žalili da ih policija istražuje. Štoviše, posrednici se odbijaju javiti klijentima, koje pak sada zovu nepoznate osobe predstavljajući se kao organizatori cijelog posla. Panično ih pokušavaju uvjeriti da će im odmah vratiti novac u zamjenu za šutnju. 'Policija će to morati srediti sama sa sobom', komentirao je Milan Bandić.