POTPREDSJEDNIK HPF-A

Uskoro optužnica i protiv Velimira Kračuna

14.05.2009 u 12:32

Bionic
Reading

U sjeni suđenja trojici potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) u slučajevima 'mali i veliki maestro' na zagrebačkom Županijskom sudu vodila se istraga i protiv četvrtog potpredsjednika Velimira Kračuna koja je završena, pa se uskoro i protiv njega očekuje USKOK-ova optužnica, doznaje se u pravosudnim krugovima, dan uoči nepravomoćne presude u slučaju 'veliki maestro'

USKOK je potpredsjednika u Fondu zaduženog za financije osumnjičio za zlouporabu položaja i ovlasti u travnju prošle godine, nakon čega je provedena istraga koja je nedavno završena, a sud je predmet proslijedio USKOK-u na odlučivanje o optužnici.

Posljednja optužnica proizašla iz antikorupcijske akcije 'maestro' tako bi, kako se neslužbeno doznaje, trebala biti podnesena nedugo nakon sutrašnjeg izricanja nepravomoćne presude bivšim potpredsjednicima Fonda Josipu Matanoviću i Robertu Peši te suoptuženima za primanje mita i zloporabe u tzv. velikom maestru.

USKOK je uz Kračuna tražio istragu i protiv poduzetnika osumnjičenog da je potpredsjednika HFP-a za financije poticao na zlouporabu položaja i ovlasti. Sumnja se da je Kračun, od ožujka do lipnja 2007. tvrtki tog poduzetnika omogućio pobjedu na natječaju javne nabave bez obzira na druge ponuđače i na taj mu način pribavio 'nepripadajuću materijalnu korist' od gotovo 300 tisuća kuna.

Policijsko-uskočka akcija 'maestro' vrhunac je doživjela u lipnju 2007. kada su, među ostalima, uhićena trojica potpredsjednika HFP-a, tijela koje su najviši državni dužnosnici uoči uhićenja označili kao 'leglo korupcije'.

Uz Matanovića i Pešu pritvoren je i njihov kolega Ivan Gotovac, koji se u odvojenom postupku našao na optuženičkoj klupi s bosanskohercegovačkim poduzetnikom Svjetlanom Stanićem. No, suđenje poznato kao 'mali maestro' u veljači je okončano oslobađajućom presudom.