MINISTRICA NAJAVILA

Uskoro novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji

26.04.2013 u 19:18

Bionic
Reading

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u Dubrovniku, gdje je svečano otvorila dubrovačke Dane Orisa, najavila kako će za desetak dana pred javnost izaći s prijedlogom novoga Zakona o prostornom uređenju i gradnji

Otvarajući skup, koji će trajati do 26. travnja i koji je okupio oko 150 sudionika, uglavnom arhitekata iz zemlje i inozemstva, ministrica je legalizaciju građevinskih objekata nazvala 'vrućim krumpirom' za koji u njezinu ministarstvu, rekla je, u početku nisu znali kako ga riješiti.

'No, mi u Ministarstvu krenuli smo se boriti s ovim problemom koji otvara puno pitanja kad ga gledate očima običnog čovjeka. Najveći uspjeh legalizacije upravo je svijest o prostoru odnosno svijest da nije dobro imati nelegaliziranu zgradu', poručila je ministrica.

U tom je smislu izvijestila kako je u tijeku izrada Zakona o prostornom uređenju, gradnji i inspekciji s kojim će za desetak dana izaći pred javnost. Branka Borovac iz Ministarstva graditeljstva predstavila je smjernice hrvatske arhitektonske politike od 2013.-2020., među kojima su tri najvažnija cilja kultura građenja kao preduvjet kvalitete gradnje prostora, kvaliteta izgradnje prostora kao osnova dobrog života svakog pojedinca te kvaliteta arhitekture kao poticaj nacionalnog razvoja i napretka.

Predsjednik Hrvatske komore arhitekata Tomislav Ćurković najavio je 4. kongres hrvatskih arhitekata koji će se od 27. do 29. rujna održati u Osijeku pod nazivom 'Zemlja'. Dani Orisa se organiziraju od 2000. godine kao dvodnevni simpozij sa predavanjima istaknutih međunarodnih i lokalnih arhitekata.