UKIDAJU SE NAMETI

Uskoro bi automobili mogli pojeftiniti

20.01.2015 u 11:31

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite prirode i okoliša dalo je na javnu raspravu prijedlog Odluke o izmjeni naknada u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama kao prvi oblik nastojanja smanjivanja broja parafiskalnih nameta, pa i njihova ukidanja.

Primjenom te odluke, pojašnjava ministar Mihael Zmajlović, poslovni sektor već ove godine uplatit će gotovo 25 milijuna kuna manje u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što bi se u konačnici trebalo odraziti i na smanjenje cijene tih proizvoda, dakle automobila, piše Glas Slavonije

Naime, promjenama u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom iz srpnja 2013. godine i promjenama u sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom, za sirovinu koja je vlasništvo svih građana, Fond je u manje od godinu dana udvostručio prihode te je uz ostale aktivnosti na poboljšanju sustava stvoren preduvjet da se u kratkom roku značajno smanji ili ukine dio nameta.

'Pojedine djelatnosti u gospodarenju otpadom u cijelosti su samoodržive i ne postoji ni jedan razlog da ih se dodatno subvencionira novcem poreznih obveznika i tako omogućuju ničim opravdani ekstraprofiti', pojašnjava Zmajlović.

Tako su već u ovom trenutku stvorene pretpostavke da se promjenama u gospodarenju otpadnim vozilima i gumama poslovni sektor rastereti za 25 milijuna kuna u ovoj godini. Analizom je, naime, utvrđeno da je oporaba vozila potpuno samoodrživa te da nema potrebe za dodatno subvencioniranje od Fonda. Stoga se smanjuju naknade koje Fondu plaća poslovni sektor za vozila stavljena na tržište.