ŠIRENJE OPTUŽNICE U INDEKSU

USKOK podnio 3 nova zahtjeva protiv 33 osobe

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.06.2009 20:56
  • Objavljeno 29.06.2009 u 20:51
prometni fakultet indeks

prometni fakultet indeks

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Neja Markičević

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio još tri istražna zahtjeva protiv ukupno 33 osobe u slučaju korupcije na Prometnom fakultetu u Zagrebu

Istražni zahtjevi odnose se na kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te poticanje na protuzakonito posredovanje. Podneseni su protiv profesora, studenata i posrednika zbog omogućavanja neregularnog polaganja ispita u zamjenu za novac.

Među osumnjičenicima se nalazi 19 profesora i pet studenata. Za navedene usluge studenti su davali posrednicima iznose od 1500 do 2600 eura, a u jednom slučaju iznos nije utvrđen, navodi se na USKOK-ovoj internetskoj stranici.

Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Mito i korupcija utvrđeni su na Prometu i Ekonomiji

U prvom istražnom zahtjevu osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, kao profesor i prodekan na Fakultetu prometnih znanosti, krajem kolovoza 2008. u Zagrebu pristao za novčanu nagradu osigurati jednom od osumnjičenih prolazak na ispitima iz četiri predmeta kod drugih profesora na Fakultetu prometnih znanosti, bez obzira na stvarno pokazano znanje i ispunjavanje uvjeta za prolazak. Kao nagradu za pogodovanje od njih je primio neutvrđeni iznos novca.

U drugom istražnom zahtjevu postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni student na istom fakultetu, tijekom prve polovice 2008. dogovorio s četvrtoosumnjičenikom da mu osigura upis prolaznih ocjena bez regularnog polaganja ispita iz pet predmeta, te mu predao indeks i 2600 eura od čega je taj posrednik zadržao 300 eura.

On je dogovorio s prvoosumnjičenim, inače višim predavačem na Fakultetu prometnih znanosti, da za 2300 eura osigura upis ocjena bez stvarnog polaganja ispita i kod drugih profesora. Osumnjičenom studentu je sukladno dogovoru viši predavač upisao ocjenu dobar, a još dvojica osumnjičenih profesora ocjene dovoljan.

Trećim istražnim zahtjevom obuhvaćeno je 17 profesora, troje studenata te pet posrednika. Oni su, od druge polovice 2007. do rujna 2008. u Zagrebu, u više navrata dogovarali i omogućili upis prolaznih ocjena studentima bez regularnog polaganja ispita.

Sukladno dogovorima s posrednicima, profesori su u navedenom razdoblju studentima upisali prolazne ocjene za najmanje 24 predmeta iako nisu stvarno polagali ispite. Za navedene usluge studenti su davali posrednicima iznose od 1500 do 2500 eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi