ŠTETA OKO POLA MILIJUNA KUNA

USKOK otvorio istragu protiv dvojice splitskih gradonačelnika!

11.06.2018 u 14:12

Bionic
Reading

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) otvorio je istragu protiv čak dvojice bivših splitskih gradonačelnika, Ive Baldasara i Miroslava Buličića, kao i još pet drugih osoba, zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja. Procijenjeno je da su oštetili Grad Split za najmanje 491 tisuću kuna

Osim njih dvojice, pod istragom su i dva gradska službenika te vlasnici i direktori privatnog hotela 'Luxe'.

Baldasara i njegove suradnike Špira Cokarića i Damira Babića sumnjiči se da su ovom hotelu, na traženje vlasnika i direktora, omogućili korištenje većeg broja rezerviranih parkiralištnih mjesta bez plaćanja naknade, a kasnije uz plaćanje iznosa manjeg od propisanog. Radi se o šesnaest parkirališta koje je hotel koristio za samo 100 kuna mjesečno, uz Baldasarovu odluku o 'povlašenoj cijeni za pravne osobe od posebnog značaja za grad'.

Obitelj Parčina, vlasnici hotela, tvrdili su da su samo dobili ono što su platili, budući da su prilikom izgradnje izdvojili milijun kuna u gradsku blagajnu upravo za izgradnju i uređenja parkirališta na području grada, što je bio uvjet za izdavanje građevinske dozvole.

  • +7
Ivo Baldasar Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Sam Baldasar prošlog mjeseca ispitan je u policiji u pratnji svojih odvjetnika, nakon čega je izjavio da u cijelom slučaju nema ništa sporno. USKOK ipak ocjenjuje da je počinjena šteta od 463 tisuće kuna.

Miroslav Buličić, pak, pod istragom je jer je od tadašnjeg voditelja Odsjeka za komunalne poslove Damira Babića - koji je trenutno u Banovini vršitelj dužnosti pročelnika za komunalu - zatražio asfaltiranje, ucrtavanje oznaka i postavljanje prometnog ogledala ispred svoje obiteljske kuće. Dogodilo se to nakon što je u blizini pukla vodovodna cijev, pa je oštećen njegov privatni parking.

Babić je, tvrdi se, gradskim službama naložio sanaciju Buličićeva privatnog vlasništva, što je Grad na koncu stajalo oko 28 tisuća kuna.