PRODAJA DOZVOLA ZA PLOVIDBU

USKOK istražuje dvojicu Kalmetinih načelnika

02.07.2009 u 08:05

Bionic
Reading

Zbog korupcije prilikom izdavanja dozvola za plovidbu A i B kategorije USKOK je protiv dvojice načelnika iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Borisa Mirkovića (59) i Ante Klarića (30), te još protiv 11 osumnjičenih podnio istražni zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu

U istražnom zahtjevu stoji da su načelnik Odjela upravno-pravnih poslova Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda pri Ministarstvu i načelnik Odjela stručno-tehničkih poslova Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka zajedno s ostalim članovima ispitnog povjerenstva u više navrata tražili i primili mito, otkriva Slobodna Dalmacija.

Sukladno dogovoru, jedan od osumnjičenih je pronalazio osobe koje su bile voljne platiti stjecanje dozvola za A i B kategorije brodica bez stvarnog polaganja ispita.

U inkriminiranom razdoblju od rujna do prosinca prošle godine u Koprivnici i Zagrebu su kandidati kojima se nije dalo pohađati predavanja i testove plaćali od 1200 do 1800 kuna za prolazak.

Od tog iznosa, oko 500 kuna stavljala su si u džep dvojica načelnika iz Ministarstva. Za uzvrat su načelnici, koji su bili dio ispitnog povjerenstva, na ispitnim rokovima u službene evidencije i zapisnike neistinito prikazivali pristupanje na ispite, a svoj konačni potpis i odobrenje o tobožnjem položenom ispitu dalo je sedmeročlano povjerenstvo koje je na taj način moreplovcima omogućilo da se domognu dozvole.

Dvojac Mirković-Klarić pao u akciji Titanic, a tereti ih se za primanje i davanje mita, poticanje i zloporabu položaja i ovlasti.