BILO KUDA, TIPURIĆ SVUDA

USKOK istražuje dekana Ekonomskog fakuleta

darko tipurić

darko tipurić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Protiv Darka Tipurića, dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, trenutačno se vode dva odvojena predistražna postupka. Jedan je pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a odnosi se na obrasce ugovora koje je dekan izrađivao za HEP i za to im naplatio oko 50.000 eura

Pokazalo se, naime, da su ti obrasci istovjetni onima koje menadžerska udruga CROM-a daje besplatno, a mogu se preuzeti s njihovih web stranica. Nakon pisanja medija koliko novca Tipurić naplaćuje HEP-u dekan Ekonomskog fakulteta ustvrdio je da nije izrađivao nikakve menadžerske ugovore nego opsežne studije te da je novac isplaćen za usluge savjetovanja, piše Večernji.hr. Ustvrdio je i da nije isplaćeno 350 nego 125 tisuća kuna.

'Nije bilo nikakvih besplatnih obrazaca. Žrtva sam opasnog lobija koji me napada jer žele privatizirati HEP', ustvrdio je tada Tipurić mašući prastarom studijom u kojoj se zauzimao protiv privatizacije državne elektroenergetske kompanije.

Drugi predistražni postupak, kako doznaje Večernji.hr iz izvora bliskog istrazi, protiv Tipurića vodi se u USKOK-u. USKOK-ov spis otvoren je još u rujnu, a odnosi se na slučaj tvrtke Dalekovod. Tipurić je, naime, kao dioničar Dalekovoda izradio elaborat o njegovoj privatizaciji, a uz to je bio konzultant HEP-a koji je pak bio najveći poslodavac Dalekovodu.

HEP je u nekoliko godina Dalekovodu dao poslove vrijedne oko milijardu eura. Dio tih poslova iznimno je sumnjiv i još je ljetos zainteresirao istražitelje. HEP je Dalekovodu, navodno, radove plaćao po cijenama mnogo višim od tržišnih.

Međutim, čini se da je glavni Tipurićev krimen to što je za članove uprave Dalekovoda, i za sebe samog, kupovao dionice te tvrtke, i to u vrijeme dok su ga plaćali da izradi elaborat i savjetuje ih o modelima radničke privatizacije. Sve je to navodno radio preko tvrtke Credos, koja je 2003. godine bila jedan od najvećih dioničara Dalekovoda.

Danas tvrtkom Credos, koja više nije među dioničarima Dalekovoda, upravlja Tipurićeva supruga. Kad je objavljeno kakva je uloga Darka Tipurića u HEP-u i Dalekovodu, jedan visoko pozicioniran dužnosnik pravosudnog aparata ustvrdio je: 'Kad god počnemo istraživati sumnjive poslove u javnim tvrtkama, naiđemo na Darka Tipurića.' Očito je istražiteljima to konačno postalo dovoljno sumnjivo da pokrenu i formalne postupke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi