KRIZA EUROZONE

Urušava se i njemački BDP!

11.01.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Iako je njemačko gospodarstvo u protekloj godini imalo za Europu zavidan rast od tri posto, pažljivija analiza brojki pokazuje da je u četvrtom kvartalu doživjelo pad od 0,25 posto. Prema prognozama Deutsche Bank, 2012. godina bi mogla biti vrlo problematična te se najavljuje kako bi Njemačka u prvih šest mjeseci mogla ući u recesiju

Podaci organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) govore o tome da 2011. baš i nije bila pretjerano uspješna za velike europske ekonomije: francuski BDP je porastao za 1,7 posto, britanski za 0,9 posto, dok je u Španjolskoj i Italiji ta brojka tek 0,7 posto. Stoga se njemačkih tri posto u protekloj godini čine kao velik uspjeh, što donekle i jest, ali pažljivija analiza statistika i pokazatelja govori da stvari ni u najsnažnijoj europskoj ekonomiji nisu toliko ružičaste.
Naime, kako izvještava njemački Statistički ured, u četvrtom kvartalu je tamošnje gospodarstvo doživjelo pad od 0,25 posto te se smatra da bi se takav trend mogao produbiti u ovoj godini. Za početak, 2010. je njemački BDP rastao za 3,7 posto, a i izvoz je bio mnogo veći, što znači da su dobri rezultati iz ove godine i dalje ispod onoga što im je prethodilo.

Uznemirujuće zvuče i prognoze studije koju je jučer objavila moćna Deutsche Bank, u kojoj se predviđa da bi Njemačka u prvih šest mjeseci 2012. mogla ući u recesiju. Razlozi za to su, kažu ekonomisti Deutsche Bank, još uvijek neriješena kriza eura, ali i oštre mjere štednje koje se nameću manje-više u svim državama EU. Problem predstavlja i ovisnost njemačke industrije o izvozu, s obzirom da su tamošnje firme u studenome dobile 7,8 posto manje poslova iz inozemstva. Ipak, Deutsche Bank ne očekuje veliko povećanje nezaposlenosti u Njemačkoj, koja bi u 2012. mogla narasti do 7,25 posto u odnosu na prošlogodišnji prosjek od 7,1 posto.

Ipak, ekonomski pokazatelji za cijelu Europu nisu tako podnošljivi te se u ovoj godini najavljuje val bankrota brojnih tvrtki, 12 posto više u odnosu na 2011. U Grčkoj bi taj postotak mogao skočiti čak do 26 posto, u Španjolskoj će 20 posto više firmi propasti, a u Italiji 15 posto, predviđa Deutsche Bank.