UPITNO FINANCIRANJE

Urušava se Autonomna ženska kuća

01.09.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Predstavnice Autonomne ženske kuće u utorak je primio predsjednik Ivo Josipović kojega su upozorili da se nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji te da novca za funkcioniranje imaju svega do kraja ove kalendarske godine

Njih su u podjednakim omjerima do sada financirali grad, država i županija, ali u vremenu ekonomske krize takav model se sada urušava u prvom redu zbog nemogućnosti grada i županije da ispune svoje obaveze.

Predsjednik je obećao da će razgovarati s odgovornima iz nadležnih institucija kako bi se pronašao stabilni model financiranja.

'Žalosni događaji iz nedavne prošlosti koji su rezultirali ubojstvima najbolje govore koliko je važno da Autonomna ženske kuća s ovim projektima zaštite bude dobro i kvalitetno financirana', rekao je predsjednik Josipović.

Neva Tölle
iz Autonomne ženske kuće rekla je da je njihovo funkcioniranje maksimalno ugroženo i da nisu posuđivale novac već sada više ne bi bile otvorene.

'Prva sredstva smo dobile od grada u šestom mjesecu ove godine. Županija je svoja davanja smanjila sa 30 posto na 13, a jedino Ministarstvo obitelj jedino redovito uplaćuje svoje tranše, ali su i oni umanjili cijeli iznos za 10 posto', kaže Tölle.

Nadaju se da će izdržati do kraja godine, ako ne, kaže on, mjesec dana prije će o zatvaranju i razlozima koji su do toga doveli obavijestiti javnost.

Od nasilja u obitelji u skrovište u okrilju Autonomne ženske kuće potražilo je devet žena i njihova djeca. Posljednje ubojstva mlade majke pred očima svoje djece u Glini, pa i ubojstvo u Benkovcu iako ono nije direktno povezano s nasiljem u obitelji pokazuje nužnost da se iznađe način de se ova kuća sačuva. U suprotnom, devet mladih žene opet će se naći na milost i nemilost zlostavljača od kojih su pobjegle.