HTIO POJASNITI OPTUŽBE

Urednik slovenske državne televizije smijenjen zbog Thompsona

01.06.2017 u 18:34

  • +12

Koncert Marka Perkovića Thompsona na Poljudu

Izvor: Pixsell / Autor: Pixell

Bionic
Reading

Urednik emisije 'Tednik' na slovenskoj nacionalnoj televiziji, Igor Pirkovič, smijenjen je u srijedu jer je u svojoj emisiji emitirao prilog o Marku Perkoviću Thompsonu u namjeri da pjevač pojasni optužbe koje su se u slovenskim medijima pojavile na njegov račun nakon otkazivanja njegovog koncerta u Mariboru

Kako pišu Slovenske novice, Pirkovič je, prema mišljenju mnogih, u svojoj emisiji, hrvatskog pjevača predstavio nekritično i jednostrano kao velikog domoljuba.

O Pirkovičevoj smjeni očitovali su se i novinari emisije 'Tednik' koji su se u svojoj zajedničkoj izjavi distancirali od priče o Thompsonu i odgovornost prebacili isključivo na Pirkoviča.

‘Budući se u javnosti, ali i na sjednici Programskog vijeća RTV Slovenija, odgovornost stavlja na teret cijeloj redakciji Tednika, naglašavamo kako je prilog isključivo autorsko djelo urednika Igora Pirkoviča. Pri izradi istoga nije sudjelovao nitko drugi iz uredništva’, stoji u izjavi novinara spomenute emisije.

Članovi programskog vijeća RTV Slovenija zaključili su kako je autor priloga o Thompsonu kršio načela nepristranosti, vjerodostojnosti, odgovornosti i pravednosti.

‘S novinarskog stajališta Pirkovičev prilog je bio neprofesionalan. Autor priloga je mišljenje mogao pitati bar nekog hrvatskog novinara koji je upoznat s problematikom, a da i ne govorimo o ideološkoj spornosti i relativiziranju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, rekla je Jedrt Jež Furlan, članica programskog Vijeća.

Inače, Pirkovič je autor himne Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, a nedavno je izdao i knjigu poezije naslova 'Slovenija, probudi se'.