RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAmA

Thompson 'izvukao' oca Glavaševiću, on uzvratio Tuđmanovom izjavom o HOS-u

19.05.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg istupa Bojana Glavaševića na tportalu, u kojemu je SDP-ov saborski zastupnik komentirao zabranu koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sloveniji i zatražio od pjevača da objasni prvi stih svoje pjesme 'Bojna Čavoglave' - pozdrav 'Za dom spremni' - na službenoj stranici Thompsona na Facebooku osvanuo je uvredljiv odgovor s montiranim citatom iz izvješća Bojanova oca, poginulog ratnog izvjestitelja HRT-a Siniše Glavaševića, o HOS-u. Zastupnik Glavašević reagirao je putem Twittera, poručujući da je njegov otac razlikovao ljude od ideologije, za razliku od onih koji to danas ne čine

Osim što je bio ustaški pozdrav u NDH, 'Za dom spremni' bio je službeni pozdrav postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu, pa je na pitanje Bojana Glavaševića 'može li Thompson objasniti prvi stih svoje pjesme 'Bojna Čavoglave' odgovoreno da su pod tim pozdravom pali hrvatski branitelji.

'Kraj tog pozdrava je pao i ratni izvjestitelj Siniša Glavašević da bismo svi mi danas mogli biti slobodni od srpskih okupatora koji su u to vrijeme klali i ubijali gotovo svakodnevno', poručio je netko tko se krije iza potpisa 'Uredništvo stranica MPT-a'.

'Iako ste bili jako mladi 1991. godine, vjerujemo da vam vaši mentori nisu do kraja isprali mozak i da znate tko je bio taj ratni izvjestitelj', poručio je Thompson(ovac) Glavaševiću.

Saborski zastupnik SDP-a objašnjava za tportal da svaki put kada nešto kaže protiv pozdrava 'Za dom spremni' krene cirkulirati montaža s izjavom njegovog oca o HOS-u, koja je izvučena iz konteksta njegova izvješća i nema nikakve veze s ideologijom. 'Oni očito misle da im je to dovoljno da pobiju sve moje argumente', primjećuje Glavašević. 

Tuđman o HOS-ovcima: Nasjeli su...

Thompsonu nije ostao dužan, dapače, danas mu je servirao dodatni argument. Prvo je putem Twittera poručio da se ni on ni njegov otac nemaju čega sramiti: 'On je za Hrvatsku umro, ja za Hrvatsku živim, kroz one vrijednosti koje su mi on i mama usadili.'

Potom je objavio snimku nastupa Franje Tuđmana iz 1992. godine, kada je prvi hrvatski predsjednik u emisiji '2 u 9' izjavio da je među HOS-ovcima bilo i hrvatskih fanatika, mladića s hrvatskim idealima, ali je začuđujuće da su nasjeli onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svjetskog rata.

'Što bi bilo od Njemačke da je nastavila na crnokošuljaškim i smeđekošuljaškim tradicijama i s hakenkreuzerskim oznakama? Prema tome, to je bila jedna od glavnih smetnji za međunarodno priznanje Hrvatske. To je nešto što svijet ne može prihvatiti jer se današnji svijet gradi na načelima antifašističke koalicije, traži se demokratski poredak', kazao je Tuđman.

Bojan Glavašević podsjetio je da oni koji su u Vukovaru prošli pakao ratnog zatočeništva i mučenja u srpskim logorima ili su, poput njegovog oca, pronašli smrt na dnu neoznačene jame u tlu, snagu nisu pronalazili u ideologiji smrti i zla, nego ili u svojoj vjeri ili u ljubavi prema domovini i svojim bližnjima.

'Moj je otac, za razliku od onih koji to danas ne čine, razlikovao ljude od ideologije. Priznanje je dao ljudima, a ne ustaškom pozdravu o kojemu danas govorimo. To dvoje nikada nije bilo i nikada neće biti isto. Moj otac je to znao.'