ČUDE SE

Ured za manjine čudi se Kajtazijevim kritikama Milanke Opačić

19.11.2014 u 20:38

Bionic
Reading

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izražava čuđenje zbog izjava saborskog zastupnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija kako se romskoj manjini ne posvećuje dovoljno pozornosti, s obzirom, kako ističu, na podršku Vlade inicijativama i aktivnostima Romskog nacionalnog vijeća na čijem je čelu upravo Kajtazi

'Izražavamo čuđenje zbog izjava saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da „ministrica koja ne razumije Rome ne može biti predsjednica Povjerenstva“ te „da se malo pozornosti posvećuje najugroženijoj i najosjetljivijoj manjini“, objavljenim 14. studenog u medijima, navodi taj vladin ured.

Vlada je podržala inicijative i aktivnosti usmjerene afirmaciji romske nacionalne manjine poput inicijative za obilježavanje značajnih datuma iz njene povijesti; u Državnom proračunu samo za rad Romskog nacionalnog vijeća u 2013. i 2014. godini dodijeljeno je 3.000.000 kuna, a ove godine su osigurana i sredstva za uređenje prostorija Romskog nacionalnog vijeća u iznosu od 1.500.000 kuna, ističe se.

Stoga nije jasno na osnovu čega je Kajtazi došao do svojih zaključaka, posebno nakon pojašnjenja potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić vlastite izjave o siromašnoj djeci u kojoj su romska djeca spomenuta isključivo s namjerom isticanja dodatnih projekata kojima će se poboljšati njihov položaj, ističe se u priopćenju.

Podrška Vlade očituje se kroz široku lepezu djelovanja, od nacionalnih strategija do financiranja konkretnih programa, sve u cilju poboljšanja društvenog i socijalnog statusa romske manjine, kaže se u opširnom priopćenju u kojemu se navode napori i rezultati na području obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne skrbi, legalizacije nezakonito izgrađenih stambenih objekata, programa očuvanja romskog jezika i identiteta i integraciji u zajedniocu, te se ističe važnost uloge Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013-2010. na čijem je čelu potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

'Koliko Vlada ulaže napore u poboljšanje položaja i uvjeta života romske nacionalne manjine te njihovo uključivanje u sva područja društvenog života, pokazuju i ukupna financijska sredstva koja su u Državnom proračunu za 2013. godinu utrošena za provođenje Akcijskog plana, uključujući i sredstva za rad Romskog nacionalnog vijeća. Naime, ta sredstva iznose 23 milijuna kuna. Napominjemo da ovdje nisu pribrojana sredstva iz fondova EU i drugi izvori, kao što su jedinice lokalne i regionalne samouprave', navodi se među ostalim u očitovanju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na izjave Veljka Kajtazija.

358739,358682,358650 ,358509