REAGIRANJE

Ured Predsjednika od Pataftine tvrtke nabavlja 1.300, a ne 300 zastava

03.11.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Sukladno čl. 56. Zakona o medijima (Narodne novine br. 59/04 i 84/11), objavljujemo reagiranje tvrtke Vis KG d.o.o. na članak 'Josipoviću zastave nabavlja USKOK-ov osumnjičenik', izvorno objavljen u Novom listu, a prenesen na tportalu 30. rujna ove godine

U članku naslova 'Josipoviću zastave nabavlja USKOK-ov osumnjičenik' objavljenom na portalu tportal.hr dana 30. rujna 2011. godine, objavljen je niz informacija vezanih uz moju stranku, VIS KG d.o.o., te ista ovim putem daje svoj odgovor.

VIS KG se javio na natječaj koji je raspisan za nabavu zastava za Ured Predsjednika. Uz VIS KG na natječaj su se javila još dva ponuditelja, međutim ponuda VIS KG-a je bila najpovoljnija. Budući da je VIS KG zadovoljavao sve uvjete propisane natječajem, te je ujedno ponudio i najnižu cijenu za traženi predmet nabave, isti je izabran između ostalih ponuditelja za izradu predmetnih zastava. Ponuda VIS KG-a je bila niža od planirane vrijednosti nabave za više od 50 posto, što je omogućilo znatne uštede naručitelju – Uredu Predsjednika.

Posve je nebitno za postupak javne nabave vodi li se protiv ranijeg predsjednika uprave istraga ili ne. Uzgred valja napomenuti da presumpcija nevinosti predviđena Ustavom RH i Kaznenim zakonom jamči da se nitko neće smatrati krivim sve dok ga sud pravomoćnom sudskom odlukom ne proglasi krivim.

Bilo kakvo postupanje različito od ovog i pridavanje bilo kakvog značaja provođenju istrage protiv ranije odgovorne osobe društva značilo bi bitnu povredu odredaba Zakona o javnoj nabavi i poništenje provedenog postupka javne nabave.

Netočno je da je predmet nabave bilo 300 zastava, a niti cijena za pojedinačnu zastavu iznosi 1.000,00 kuna. Naime, predmet nabave su bile zastave raznih veličina i namjena, od stolnih i automobilskih zastava pa do standardnih vanjskih i unutarnjih zastava te svečane zastave Predsjednika RH. Ukupne predviđene količine iznose više od 1.300 komada zastava, a prosječna cijena bi iznosila 239,00 kuna po zastavi (naravno, cijena varira ovisno o vrsti i veličini zastave).

Naručitelj je s VIS KG-om dana 26. svibnja 2011. godine potpisao Okvirni sporazum (ne ugovor!) koji ga ne obvezuje na naručivanje, već tek sklapanjem pojedinačnih ugovora na temelju Okvirnog sporazuma nastaje obveza za naručitelja. Zasad je potpisan jedan godišnji ugovor na temelju Okvirnog sporazuma, ali temeljem istog nisu vršene nikakve narudžbe.