ZA 319.000 KUNA

Josipoviću zastave nabavlja USKOK-ov osumnjičenik

30.09.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Nove zastave Republike Hrvatske i drugih država koje će vijoriti u Zagrebu prilikom posjeta stranih državnika, Uredu Predsjednika isporučit će za 319.000 kuna tvrtka čijega vlasnika USKOK sumnjiči da je zajedno s gradonačelnikom Varaždina Ivanom Čehokom oštetio gradski proračun za 29 milijuna kuna, piše Novi list

U Narodnim novinama ovoga je tjedna objavljen ugovor o nabavi zastava težak 319.000 kuna, a iako je naručitelj Ured Predsjednika, tvrtku kontroverznoga poduzetnika odabrao je Ured za opće poslove Vlade i Sabora, piše Novi list

Riječ je o tvrtki VIS KG osumnjičenog varaždinskog poduzetnika Davora Patafte, a ugovor je sklopljen još 26.svibnja, svega dva tjedna prije nego li je Patafta uplatom, za Hrvatsku rekordne, jamčevine od čak 12 milijuna kuna, izašao iz istražnoga zatvora u kojemu je bio pod sumnjom u malverzacije zemljištem u Varaždinu.

'Ukazala se potreba za nabavkom zastava i mi smo o tome izvijestili Ured za opće poslove Vlade i Sabora preko kojega se obavljaju sve javne nabave za naše potrebe, kao i potrebe Sabora i Vlade. Oni su radili i na ovom poslu', kazao je Novome listu predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović, koji načelno ne vidi ništa sporno u tome što je posao dobila upravo tvrtka kontroverznog poduzetnika koji je pod sumnjom da je u poslovima s jednom drugom institucijom vlasti, one lokalne, radio na štetu poreznih obveznika.

Klisović je kazao da je nabavljeno ukupno tristotinjak zastava za period od naredne tri godine, i to od velikih državnih zastava do malih automobilskih i stolnih zastavica za konkretan posjet.

U Uredu za opće poslove Vlade i Sabora Novom listu nisu mogli davati detalje o natječaju jer za to trebaju posebno odobrenje Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Međutim, iz objavljenog natječaja vidljivo je da se u nabavu zastava išlo u postupku otvorenog natječaja na koji su se, uz Pataftin VIS KG, javile još dvije zainteresirane tvrtke, piše Novi list. Kao kriterij za odabir ponuđača bila je određena najniža cijena. Predviđena najveća vrijednost nabave bila je 660.000 kuna a Pataftina je tvrtka ponudila odraditi posao za 319.489,50 kuna. Na stranicama najvećega dobavljača Zastava.com stoji pak da je 299 kuna cijena standardne zastave 150 puta 300, a 29 kuna cijena najmanje 10 puta 20 stolne zastavice.