MATULOVIĆ-DROPULIĆ

Urbanistima koji se ne drže zakona oduzeti licence

29.01.2010 u 18:23

Bionic
Reading

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić poručila je danas u Zagrebu na svečanoj sjednici povodom početka rada Udruge hrvatskih urbanista (UHU) da će se svima onima koji se u izradbi urbanističkih planova ne drže zakona početi oduzimati licence.

Jako sam zadovoljna što su se urbanisti konačno udružili jer u roku od dvije godine moramo pripremiti projekte za strukturne fondove EU-a, dodala je ministrica.

U ministarstvu ipak nisu zadovoljni kvalitetom donesenih prostornih planova, naglasila je, podsjetivši kako je 2004., kad je došla u ministarstvo, zatekla 130 prostornih planova po jedinicama lokalne samouprave, a danas ih je 556.

Budući da su neki od planova rađeni na brzinu, sada počinju njihove izmjene i dopune, rekla je ministrica i dodala da u tom poslu računaju na sve urbaniste, kojih je premalo. Ministarstvo je zato spremno za suradnju s urbanistima kako bismo zajednički radili, poglavito na kvaliteti planova, poručila je ministrica Matulović-Dropulić

Udruga bi, smatra, trebala potaknuti studente arhitekture da se više bave urbanizmom, ali to studentima nije toliko privlačno jer se to ne vidi pa je, ustvrdila je, samo važno tko je projektirao neku kuću.

Predsjednik UHU-a Ninoslav Dusper istaknuo je kako kane zaštititi ili vratiti dostojanstvo prostorno-planerske i urbanističke struke na razinu koja priliči onom čime se bave - hrvatskim prostorom, tim temeljnim nacionalnim dobrom.

Rekao je da također žele uvesti stručne i etičke standarde te red u materijalni aspekt, odnosno utjecati da se osigura dobra materijalna osnova u donošenju planova, jer sada glede planova na tržištu u 90 posto javnih nabava isključivo presuđuje cijena za koju se unaprijed zna da je nemoguće izraditi dobar plan.

U UHU je, osnovanu još 16. rujna 2008., učlanjena 21 tvrtka s oko 320 zaposlenika, koji su u zadnje tri godine izradili ili još izrađuju više od 1000 prostornih planova.