stanovnici pozvani na evakuaciju

Uragan Michael seli na Floridu nakon razornih poplava u središnjoj Americi

09.10.2018 u 11:35

Bionic
Reading

Uragan Michael u utorak se kreće Meksičkim zaljevom prema sjeveru i sjeveroistoku i očekuje se da će Floridu pogoditi u srijedu te su stanovnici pozvani na evakuaciju zbog prijetećih valova, vjetrova i kiša opasnih po život

Desecima tisuća ljudi naređena je evakuacija u Wakulli, okrugu na Floridi. Michael bi mogao biti oluja treće kategorije, a očekuje se stvaranje klizišta u srijedu.

„Za one koji razmatraju evakuaciju, ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da to učine što prije”, napisao je na Facebooku šerif okruga Tommy Ford. „Rute za evakuaciju se brzo mogu pretvoriti u prometne noćne more. Molim vas, krenite s evakuacijom odmah.”

Michael je oluja prve kategorije, s brzinom od 150 kilometara na sat, izvijestio je Nacionalni centar za uragane u utorak.

Guverner Floride Rick Scott proglasio je izvanredno stanje u 35 okruga Floride. U pomoć je uključeno oko 1250 vojnika Nacionalne garde, a više od 4 tisuće vojnika je u pripravi, tvitao je Scott.

  • +27
Uragan Florence Izvor: Profimedia / Autor: CHINE NOUVELLE/SIPA/1809140952

Državni uredi, škole i sveučilišta zatvoreni su od utorka i tako će ostati sve do kraja tjedna. Rastu gužve na benzinskim crpkama, a oni koji su planirali ostati ispraznili su police vode i drugih potrepština u trgovinama tijekom ponedjeljka.

U susjednoj Alabami, Guverner Kay Ivey proglasio je izvanredno stanje u ponedjeljak, zbog očekivanih razornih vjetrova, kiša i nestanka struje.

Energetske kompanije zaustavile su gotovo petinu proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu i evakuirano je osoblje s deset platformi u ponedjeljak.