NEKULTURA FACEBOOK DIJALOGA

Ups! Ministru policije se opet dogodilo

20.03.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Ministru policije Ranku Ostojiću opet se dogodio ružan razgovor na Facebooku! Iziritiran novinarskom raspravom na temu policijske (ne)učinkovitosti u slučaju aktivnosti Zdravka Mamića u hrvatskom nogometu, ministar se okomio na dopisnika tportala iz Splita Damira Petranovića, jer je napisao da suradnici ministra policije štite notornog mafijaša

Zbog toga se u gluho doba noći, 10 minuta do jedan ujutro, Ostojić obratio novinaru privatnom porukom preko Fejsa i krenuo 'istjerivati pravdu' na jedan vrlo štemerski, vulgaran i na trenutke prijeteći način. Budimo pošteni, ni novinar mu nije ostao dužan. Uz dužno poštovanje novinarskoj upornosti i istjerivanju stvari na čistac društvene mreže nisu mjesto gdje ćeš s ministrom ispravljati krive drine, jer sve što smatraš da policijski resor na čelu s Rankom Ostojićem pogubno ili nikako ne radi, sukladno svom novinarskom pozivu trebaš profesionalno argumentirati i objaviti kao novinarski tekst. Međutim, stvari su pošle ukrivo. Iako je, budimo do kraja transparentni, novinar vrlo rano krenuo prekinuti tu polemiku iz koje se odmah vidjelo da vodi u užas koji je trajao do 2.26 sati ujutro s kratkom reprizom od 8.26 do 9.34.

Zaboga, ministre, vrijeme je za leći', napisao je Damir, no ministar se nije dao. Kao iz šale sipao je optužbe na novinarov račun prozivajući ga da je plaćenik, odnosno da je korumpiran, a pritom nije nudio argumente za takve optužbe, vrijeđao i provocirao: 'Pa što se suzdržavaš... piši... nemoj ostavljati ljude bez informacije... pišeš ti... pišem ja... ovo je ipak društvena mreža... i nećeš mi valjda ti određivat kad ću leći…

Na inzistiranje da argumentira optužbe koje je izrekao na novinarov račun, ministar je nonšalantno odgovorio: 'Najbolje je da me tužiš za to što sam ti napisao... rado ću to i dokazati...

Povremeno bi tako u toj čudnoj prepiski Ranko Ostojić nastupao kao privatna osoba, a onda bi utočište potražio u ministarskoj poziciji moći, ali kada je novinar njihovu privatnu prepisku na Facebooku objavio na javno dostupnim stranicama svojeg profila, šef MUP-a je odlučio učiniti ono što je u gluho doba noći savjetovao novinaru – TUŽIT ĆE GA!

Ministar nije dužan odgovarati na pitanja o autentičnosti svog privatnog Facebook profila, a sa svoje strane će poduzeti zaštitu svog ustavnog prava i zadržati svoje pravo na privatnost, i da se ne dogodi neovlašteno otvaranje pošte ili kakvog drugog sredstva dopisivanja propisano člankom 142. Kaznenog zakona RH. Protiv gospodina Petranovića podnijet će prijedlog za kazneni progon iz članka 149. Kaznenog zakona za prenošenje neistinite činjenične tvrdnje da kao ministar štiti notornog mafijaša, što je g. Petranović objavio na Facebooku i time ostvario obilježja kaznenog djela klevete', poručili su nam iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova. Zanimalo nas je, naime, je li Ranko Ostojić koji na takav štemerski način i u to doba noći kroji pravdu doista ministar policije ili mu je netko klonirao profil. Također nas je zanimalo je li se ministar posramio svoje razine komunikacije pa smo mu dali priliku da se očituje o svemu i eventualno pristojno uzmakne od svoje neprimjerene komunikacije s novinarom, odnosno građaninom ove zemlje kojeg se itekako tiče učinkovitost policije, jer vjerovali smo da je jutro pametnije od gluhe noći. No umjesto toga dobili smo košaricu, a ministrov noćni sugovornik kaznenu prijavu.

Naravno da Ranko Ostojić nije dužan odgovarati na pitanja o autentičnosti svog privatnog Facebook profila ako se istim služi u privatne svrhe, a pritom ne nastupa s pozicije moći ministra unutarnjih poslova i isti ne koristi za vrijeđanje i spamanje novinara ili drugih građana ove države. Time ne narušava samo vlastiti ugled, već uništava i ugled institucije kojoj je na čelu.

Nažalost, Ostojićev okršaj s Petranovićem na Facebooku nije prvi takve vrste. Ministar se i ranije sa svog privatnog profila štemerski i vulgarno nadmudrivao s nekim drugim novinarima, aktivistima i neistomišljenicima, od kojih su neki zbog prijetnji ministru završili na psihijatriji, a neki u pritvoru.

Zbog svega navedenog, prijateljski savjet Vladinim i MUP-ovim odnosima s javnošću – zabranite ministru policije fejzbučenje do kraja mandata.