mržnja na internetu

Uprava Telegrama konačno se odazvala na pozive njemačkih vlasti

04.02.2022 u 16:32

Bionic
Reading

Njemačka vlada objavila je u petak kako je nakon višestrukih pokušaja stupila u kontakt s upravom komunikacijskog servisa Telegram, koji se u Njemačkoj nalazi na udaru kritika zbog širenja mržnje i poziva na nasilje.

"U prvom konstruktivnom razgovoru dogovorili smo nastavak i intenziviranje uzajamne razmjene...Ovaj korak je veliki uspjeh", poručila je preko Twittera ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Prema izvorima u vladi, na video-konferenciji je sudjelovalo vodstvo koncerna Telegram kao i predstavnici njemačkih ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa.

Nova ministrica unutarnjih poslova Faeser je odmah nakon preuzimanja dužnosti u prosincu najavila pojačanu borbu protiv širenja mržnje i poziva na nasilje na internetu.

Koncern Telegram međutim, za razliku od ostalih platformi poput Facebooka ili YouTube-a, nije reagirao na zahtjeve njemačkih vlasti za brisanjem spornih sadržaja sa svog servisa.

Preko Telegram grupa se redovito organiziraju ilegalni prosvjedi protiv korona mjera te su u posljednje vrijeme učestali pozivi na nasilje protiv političara.

Uprava Telegrama, koja je smještena u Dubaiju, do sada nije odgovarala na pozive njemačkih vlasti na razgovor.

Istodobno s početkom razgovora između vodstva Telegrama i njemačke vlade, njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP) zaprijetio je Telegramu novčanom kaznom u milijunskom iznosu ako i dalje budu odbijali suradnju.

On je naglasio kako će se kroz razgovore riješiti otvorena pitanja.

Osnivači Telegrama, ruski državljani Nikolai i Pavel Durov, ovu su platformu osnovali kako bi između ostalog protivnicima raznih režima omogućili komunikaciju bez straha o otkrivanju identiteta.

Danas su se istodobno ministri pravosuđa država EU-a okupili u Lilleu, na sjeveru Francuske, gdje razgovaraju o prijedlogu proširenja popisa kaznenih djela na govor mržnje i zločin iz mržnje na internetu i izvan njega kako bi se stvorio odgovarajući pravni okvir za kriminalizaciju govora mržnje i zločina iz mržnje na razini EU-a.