vremenska prognoza

Upozorenje meteorologa: Prvi ovogodišnji toplinski val završit će grmljavinskim nevremenom

22.06.2024 u 08:26

Bionic
Reading

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj promjenljivo i nestabilno, osobito u drugom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku i grmljavinskog nevremena praćenog tučom i olujnim vjetrom. Na Jadranu i uz njega sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu moguć je poneki pljusak. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni vjetar, poslijepodne prolazno i jak. Danju manje vruće, najviša temperatura uglavnom od 29 do 34 stupnjeva Celzija, prognoza je DHMZ-a.

Prvi ovogodišnji toplinski val tako će završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere. Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj.

Ilustrativna galerija/Tuča Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Izraženih pljuskova može biti u drugom dijelu subote, atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom (moguć je promjera zrna veći od 5 cm) te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra. Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu. Zbog svega navedenog za subotu je izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regiju Zagreb i Karlovac. Potrebno je naglasiti kako postoji mogućnost da se stupanj upozorenja podigne i na najvišu – crvenu razinu. Stoga pratite prognoze, upozorenja i radarske produkte te svoje aktivnosti prilagodite vremenskim uvjetima, upozoravaju iz DHMZ-a.

U cijeloj je zemlji izdano narančasto i žuto upozorenje zbog iznimno visokih temperatura, što je vidljivo na grafici u nastavku.

U nedjelju će u većini krajeva biti djelomice sunčano. Uz umjeren razvoj oblaka ponegdje će biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova, uglavnom poslijepodne. U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni,na Jadranu bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu između 22 i 26. Najviša dnevna od 25 do 30, na moru između 30 i 34 stupnjeva. Nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan, poručuju meteorolozi.

  • +77
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc