SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Od 1. siječnja jednostavnije do rabljenih automobila

16.11.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojla nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o posebnom porezu na motorna vozila kojim se, uz ostalo, porez na stjecanje rabljenih vozila zamjenjuje upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije vozila

Promjene Zakona još je u lipnju najavljivao ministar financija Zdravko Marić, a bilo je planirano da one stupe na snagu 1. srpnja, ali to se nije dogodilo.

Željko Tufekčić, pomoćnik ministra financija, kazao je da je želja da se uvede upravna pristojbe umjesto sadašnjeg poreza i cijeli proces pojednostavni.

  • +9
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Tufekčić je podsjetio da trenutno postupak promjene vlasništva nad rabljenim vozila obuhvaća najmanje četiri koraka na tri adrese - ovjeru potpisa na kupoprodajnom ugovoru kod javnog bilježnika, koji se potom predaje Poreznoj upravi. Ona izdaje rješenje o razrezu poreza po stopi od 5 posto od prodajne cijene vozila, koji se plaća u pošti, a potom policija obavlja prijenos vlasništva.

'Sada se te aktivnosti objedinjuju u jednu, odnosno u tijelu nadležnom za registraciju vozila platit će se upravna pristojba koja će se obračunavati na temelju starosti vozila, odnosno godini proizvodnje i snage motora, izražena u kunama po kilovatu u 12 različitih razreda, a njena će se visina odrediti uredbom', rekao je Tufekčić. 

Prema predloženim izmjenama Zakona obračun i kontrolu naplate upravne pristojbe na stjecanje rabljenih motornih vozila izvršavat će tijelo nadležno za registraciju motornih vozila.

Prema podacima Ministarstva financija, tijekom 2016. godine evidentirano je ukupno 209.905 slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove posebnog poreza na promet rabljenih motornih vozila, od čega je ukupno 16.457 bilo oslobođeno plaćanja poreza, a prihod s osnove navedenog poreza iznosio je 193,78 milijuna kuna.

Tufekčić je naglasio da se predloženim izmjenama za porezne obveznike očekuje bitno smanjenje troška, što potvrđuje i projekcija ukupnog prihoda naplate buduće upravne pristojbe koja je od ukupnog lanjskog prihoda od posebnog poreza na motorna vozila manja za oko 100 milijuna kuna, dakle gotovo se prepolovljuje.

Zakon će u Sabor biti poslan po hitnoj proceduri, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja 2018. godine.

Prije nego li je prešao na dnevni red premijer Andrej Plenković osvrnuo se na dvije inicijative za opoziv Vlade i smjenu ministrice Nade Murganić za koje je rekao da su u startu osuđene na propast.

'Ako je to jedini instrument koji oporba koristi onda to moramo građanima priuštiti', kazao je Plenković.

Plenković  je podsjetio da se Lodnonu trenutno vode pregovori s investitorima o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova cestarskog sektora kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate te tako nastavila konsolidacija cestovnog sektora.

Kako je rekao ovoga tjedna predstavnici Ministarstva financija predvođeni ministrom Zdravkom Marićem na turi su po europskim gradovima i vode razgovore s investitorima, u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Razgovara se o refinanciranju duga u cestarskom sektoru, koji iznosi ukupno oko 5 milijardi eura.

'Vjerujem da će rezultati razgovara koje vode ministar Marić i kolege ovih dana i u Londonu, i u Frankfurtu, i u Milanu i u Amsterdamu i danas ponovno u Londonu rezultirati jednim kvalitetnim refinanciranjem ovoga duga i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom o kojoj se razgovaralo prije nekoliko godina, kada su isti koji su imali ove inicijative prošli tjedan očito dobro vodili računa o financijskom ugledu zemlje', naveo je premijer.