digitalna transformacija

Nakon e-građana stiže e-poslovanje i e-novorođenče

06.11.2017 u 13:08

Bionic
Reading

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u ponedjeljak s konferencije 'Upravljanje zaštitom kritičnih infrastruktura u kontekstu digitalne transformacije javne uprave i gospodarstva' dva nova projekta: e - poslovanje i e - novorođenče

Vlada i Ministarstvo uprave puno ulažu u digitalizaciju javne uprave, ustvrdio je Kuščević podsjetivši da je sustav e - građani uspješno razvijen, tako da ima više od 40 funkcija koje su dostupne građanima.

Prije nekoliko tjedana objavljena je nova uredba o Centru dijeljenih usluga, kojem je cilj uvezati i povezati sva tijela državne i javne uprave u zajednički informacijski sustav, kako bi građani što manje obilazili šaltere.

'Imamo nove projekte za iduću godinu. To su e - poslovanje za poduzetnike i obrtnike, te e - novorođenče, pa roditelji više neće morati  odlaziti u HZZO ili matični ured, već će sve potrebno moći napraviti iz naslonjača i sa svog računala', rekao je Kuščević.

Gordan Akrap iz zagrebačkog Instituta za istraživanje hibridnih sukoba kaže da je naglasak na neophodnom procesu digitalne transformacije države i društva u kontekstu nove strategije nacionalne sigurnosti.

'Treba omogućiti državi da bolje komunicira s građanima i stvoriti uvjete da građani bolje i kvalitetnije komuniciraju s državom, kako bi iskoristili brojne prednosti u komuniciranju i vlastitom upravljanju svojim podacima i aktivnošću, te stvoriti uvjete za razvoj digitalnog gospodarstva', kazao je Akrap.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić upozorio je da im nedostaje helikopterski sustav spašavanja jer ozlijeđeni i bolesni neće preživjeti na nepristupačnim terenima, s obzirom da je prijevoz do bolnice dug. Stoga očekuju potporu Vlade u rješavanju tog pitanja.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman istaknuo je da se dio kriza može predvidjeti i na njih reagirati na brz i učinkovit način, no za to treba ispuniti niz preduvjeta, od pravnih kojima se definiraju odgovornosti pojedinih sudionika, do toga tko je odgovoran za pojedinu vrstu ugroza i kriza.

  • +7
Najzanimljivije akcije HGSS-a Izvor: HGSS / Autor: HGSS

'To danas nemamo, veće ili manje katastrofe koje nam se događaju rješavamo prvenstveno zahvaljujući entuzijazmu i požrtvovnosti pojedinaca i određenih skupina ili elemenata sustava. Potrebna nam je daleko složenija organizacija', tvrdi Tuđman.

Organizatori konferencije o upravljanju zaštitom kritičnih infrastruktura su Institut za istraživanje hibridnih sukoba, Udruga sv. Jurja, InfoDom i Adriatic Security Solutions, a na njoj sudjeluje stotinjak relevantnih stručnjaka iz državnog, javnog, privatnog i akademskog sektora.