nova šefica Europske komisije

Uoči dolaska Ursula von der Leyen pohvalila Hrvatsku i zahvalila premijeru Plenkoviću

30.07.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Uoči dolaska u Zagreb, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je Hrvatsku i zahvalila premijeru Andreju Plenkoviću, s kojim će uskoro razgovarati o predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, ulasku Hrvatske u šengenski prostor i europodručje, Višegodišnjem financijskom okviru te o drugim aktualnim temama

Na svom službenom profilu na Twitteru Ursula von der Leyen nije štedjela na komplimentima.

'Nakon prošlotjednih posjeta Berlinu, Parizu i Varšavi, s uzbuđenjem iščekujem današnji put u Hrvatsku, kao i u Španjolsku i Italiju do kraja tjedna. Hrvatska je najmlađa članica naše Unije i istinska europska priča o uspjehu! Hvala vam na svoj vašoj podršci', poručila je izabrana predsjednica Europske komisije, tagirajući premijera Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, Hrvatska je među prve tri zemlje koje će posjetiti novoizabrana čelnica izvršnog tijela EU-a.

>>> Von der Leyen stiže u Zagreb: Hoće li joj Plenković otkriti koga planira nominirati za hrvatskog povjerenika

Iz Banskih dvora ističu kako je dolazak novoizabrane predsjednice EK u Hrvatsku, nakon njezina boravka u Poljskoj i Francuskoj, osobito značajan zbog uloge koju će Hrvatska imati 2020., kad će prvi put predsjedati Vijećem Europske unije.

  • +15
Ursula von der Leyen Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Zhang Cheng/XINHUA/PIXSELL

Premijer Plenković primit će Ursulu von der Leyen u Banskim dvorima te će nakon upisivanja u Zlatnu knjigu uslijediti izjave za medije, a potom i sastanci iza zatvorenih vrata. Uz predsjednika Vlade, u izaslanstvu će biti potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić.

  • +16
Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto