NACISTIMA STOP

Uništen grob Rudolfa Hessa

21.07.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci Rudolfa Hessa, nekadašnjeg glavnog suradnika Adolfa Hitlera (Hitler je njemu diktirao tekst knjige 'Mein Kampf'), iskopani su, a njegov grob na groblju u Bavarskoj je uništen, piše dnevnik Sueddeutsche Zeitung, a prenosi HTV

Protestantska župa u Wunsiedelu, općini s manje od 10.000 stanovnika, u blizini češke granice, odlučila je da neće produljiti obiteljsku koncesiju na grob u kojemu počiva bivši nacistički čelnik kako bi spriječila neonacističke skupove na godišnjicu njegova samoubojstva, 17. kolovoza, dodaje bavarski list.

Prema istom izvoru, Hessovi nasljednici odlučili su da će njegove zemne ostatke spaliti, a pepeo prosuti u more.
Njemački neonacisti njeguju kult bivšeg Hitlerova nasljednika kojeg smatraju mučenikom i svake se godine 17. kolovoza okupljaju na njegovu grobu.

Bivšeg potpredsjednika nacionalsocijalističke stranke (NSDAP) na početku vladavine Adolfa Hitlera sud u Nuernbergu osudio je na doživotni zatvor, ali se on ubio u dobi od 93. godine, nakon 41 godine provedene u zatvorskoj samici 1987. u Spandauu, u Zapadnom Berlinu, gdje je bio jedini zatočenik. Hess je izbjegao smrtnu kaznu vješanjem jer je 1941. padobranom skočio u Škotsku kako bi, kako je rekao na suđenju, 'dogovorio mir s Britanijom'.

U rečenom zatvoru bio je sam od 1966. kada su na slobodu izašli Albert Speer i Baldur von Schirach. S obzirom na to da Hess nikada nije negirao svoja uvjerenja niti frizirao biografiju kao što su to učinili Speer ili Karl Dönitz, neonacisti ga smatraju mučenikom i herojem.

Neonacisti su nastavili s marševima i nakon formalne zabrane 2005. i zato je vlast odlučila zbrisati njegov grob, čemu se protivila njegova unuka, koja je zatim i popustila. Da ne bi bilo traga, sravnjen je sa zemljom i zatvor u Spandauu.