HORVATINČIĆ O SUKOBU U CVJETNOM

'Uništavali su centar, zaštitari su morali intervenirati'

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 19:26
  • Objavljeno 07.04.2011 u 19:26
Cvjetni 29 - Tomislav Horvatinčić

Cvjetni 29 - Tomislav Horvatinčić

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Povodom sukoba koji je eskalirao u fizički obračun između prosvjednika s jedne te zaštitara i policije s druge strane što se dogodio danas prilikom otvaranja stambeno-poslovnog kompleksa Cvjetni, priopćenjem se oglasio se vlasnik Cvjetnog Tomo Horvatinčić

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad uporno tvrde da Cvjetni nije javna površina, što je, prema njihovu mišljenju, potvrđeno danas kada im nije dozvoljeno da prosvjeduju u njemu, Horvatinčić je suprotnog razmišljanja i usto tvrdi da zaštitari nisu 'primijenili nepotrebnu i pretjeranu silu, kao što nijedan posjetitelj koji nije bio sudionik prosvjeda nije podlegao intervenciji zaštitara'.

Usto, smatra da je, 'osim spomenutog događaja tijekom prosvjeda, prvi dan otvorenja Cvjetnog, na zadovoljstvo velikog broja posjetitelja, protekao je posve mirno i bez ikakvih incidenata'.

'S obzirom na to da se radi o javnoj površini, prosvjednicima je, kao i svim ostalim građanima, bilo omogućeno da neometano uđu u centar Cvjetni pod uvjetom da ne primjenjuju silu, ne ponašaju se nasilnički, ne koriste prosvjedne transparente i rekvizite te da ne ugrožavaju sigurnost građana koji su nesmetano htjeli obići centar i obaviti prvu kupnju u njemu.

S obzirom na to da se prosvjednici nisu pridržavali pravila koja su bila ista za sve posjetitelje Cvjetnog, da su prosvjedujući željeli ući u centar, blokirali izlaz građanima iz Cvjetnog, da su se ponašali nasilnički prema neistomišljenicima u centru, trgali balone, vadili prosvjedne transparente i naljepnicama uništavali inventar centra, zaštitari su bili primorani postupiti u granicama njihovih ovlasti – i to kako bi zaštitili posjetitelje koji su se u tom trenutku zatekli u centru.

S obzirom na to da su prosvjednici pružali otpor zaštitarima centra i da, unatoč nizu upozorenja i molbi zaštitara da uklone transparente, to nisu napravili, u okvirima svojih ovlasti intervenirati je morala i policija.

Prema nikome od sudionika prosvjeda nije upotrijebljena nepotrebna i pretjerana sila, kao što nijedan posjetitelj koji nije bio sudionik prosvjeda nije podlegao intervenciji zaštitara, a u trenutku intervencije u centru se nalazilo oko 2.000 posjetitelja.

Hoto Grupa u svakom trenutku poštuje drugo mišljenje, poštuje ga i kao društveni korektiv, ali do one granice do koje je to mišljenje artikulirano i nikoga ne ugrožava. Cvjetni je javna površina namijenjena svim građanima, ali Hoto grupa je odgovorna za sigurnost građana, na njoj stoga ne podržava bilo koji oblik razbijanja i nasilničkog ponašanja na toj javnoj površini.

Možemo sjesti zajedno za stol i argumentirano raspravljati, ali se moramo zadržati u granicama civiliziranog ponašanja. Današnji performans 200-tinjak prosvjednika to nije bio jer je ugrozio sigurnost velike većine koja je u dobroj namjeri došla posjetiti centar, vjerujući da on Zagrebu i njegovim građanima donosi nešto dobro', zaključuje se u priopćenju Hoto Grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi