potres

UNICEF će donirati 5500 higijenskih proizvoda Zagrepčanima koji se nalaze u Studentskom domu Cvjetno naselje

20.04.2020 u 13:41

Bionic
Reading

Za više od 500 Zagrepčana koji su nakon razornog potresa privremeno nastanjeni u Studentskom domu Cvjetno naselje UNICEF je osigurao 5500 higijenskih proizvoda u vrijednosti 90.000 kuna, priopćila je u ponedjeljak ta organizacija

UNICEF je podsjetio da brojni građani nisu mogli ostati u svojim stanovima i kućama koje su pretrpjele ozbiljna oštećenja u snažnom potresu koji je pogodio Zagreb u nedjelju, 22. ožujka. Donacije će dodijeliti i socijalno ugroženim obiteljima s Markuševca i Čučerja čiji su domovi značajno oštećeni u potresu, najavili su.

Donacijski paket uključuje proizvode za osobnu higijenu kao što su ručnici, šamponi, tekući sapuni, gelovi za tuširanje, paste i četkice za zube, kreme za tijelo, ali i sredstva za čišćenje.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo je istaknula da se u ovom teškom vremenu pandemije koronavirusa građani kojima su u potresu uništeni domovi moraju nositi i s dodatnom emocionalnom i financijskom traumom. Stoga je zahvalila donatorima i pozvala sve da se uključe u akciju.

U priopćenju se podsjeća da je na nacionalnoj razini UNICEF pokrenuo kampanju 'Zajedno protiv koronavirusa' kojom, uz podršku donatora i tvrtki, nastavlja nabavljati prioritetnu zaštitnu i medicinsku opremu (odijela, maske, rukavice, respiratore) koja je nužna za spašavanje ljudskih života u borbi protiv pandemije.

Predviđeno je nabavljanje respiratora i medicinske opreme za najugroženije pacijente, zaštitna oprema (zaštitna odijela, FFP2 i FFP3 maske, rukavice i drugo) za zdravstvene radnike i djelatnike u sustavu socijalne skrbi te sredstva za dezinfekciju i higijenske potrepštine.

Akcijom se želi također želi podržati školovanje na daljinu, pružiti psihosocijalna pomoć za najranjiviju djecu i njihove obitelji, doprinijeti sprječavanju negativnih utjecaja dezinformacija i lažnih vijesti te prevenciji online nasilja. Donirati se može putem web stranice www.unicef.hr/zajedno-protiv-koronavirusa/ i uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524, poziv na broj 2063-989.