VOJNI KOMPLEKS MUZIL

Unatoč prosvjedima građana u Pulu stiže golf

08.05.2014 u 22:22

Bionic
Reading

Pulsko Gradsko vijeće večeras je većinom glasova vijećnika vladajuće koalicije IDS-HNS-Zeleni usvojilo izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada i Generalnog urbanističkog plana Grada Pule koje obuhvaćaju i uređenje bivšeg vojnog kompleksa Muzil.

Protiv je glasalo osam vijećnika - šest koalicije SDP-HSU-SDSS-SDA i dvojica nezavisnih.

Iako je vijećnike, kad su dolazili na sjednicu, na Trgu forum nekoliko stotina građana dočekalo povicima i burnim negodovanjem, a prosvjed je trajao pred vijećnicom dok je trajala sjednica, politika je današnjom odlukom dala pozitivno mišljenje elitnom turizmu.

Građanska inicijativa "Volim Pulu - za Muzil" prosvjedom je ponovno izrazila protivljenje planovima gradnje na Muzilu turističkog kompleksa kapaciteta 2500 kreveta s golfskim igralištem i mogućnošću da privatni investitor dobije koncesiju, kako se navodi u materijalima za sjednicu, na rok od 66 ili čak do 99 godina. Za njih je to klasična apartmanizacija jednog od najatraktivnijih resursa grada Pule.

"Po ovome ispada da svaki investitor u Puli može mijenjati prostorni plan, a lokalna zajednice ne može. Plan za Muzil je nametnut," poručila je novinarima pred Gradskom vijećnicom predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić

Gradsko vijeće nije prihvatilo niti jedan amandman oporbe, koja je na toj sjednici bila svojevrstan glas Građanske inicijative. Oporbeni su vijećnici nakon glasovanja napustili sjednicu.

U raspravi na sjednici, gradska vlast je obrazlažući planove za budući turistički kompleks istaknula da će se otvoriti nova radna mjesta, novi javni sadržaji, te potrebu usklađivanja gradskih s prostornim planovima višega reda. "Vlasništvo Muzila je u najvećoj mjeri državno, a ne gradsko, a danas građani Pule od tog velikog prostora nemaju nikakve koristi. Želimo otvoriti Muzil građanima, a bez plana se ništa ne može dogoditi," istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić

Vijećnica SDP-a Vera Radolović, koja je bila zamjenica gradonačelnika dok je u Puli na vlast bila koalicija IDS-SDP, upitala je zašto Miletić nije isticao golf igralište na Muzilu u kampanji prije lokalnih izbora Miletić.

"Mini golf nam nije sporan, ali smo protiv golfa s 18 rupa koji zauzima 45 posto površine Muzila odnosno 72 hektara od 160 i protivimo se ideji da se utvrda Muzil pretvori u elitističku golf kuću," istaknula je Radolović dodavši kako će SDP predložiti Županijskoj skupštini izmjene županijskog prostornog plana i, kako je rekla, "micanje golfa s Muzila".

Nezavisni vijećnik (bivši vijećnik Ladonje) Mauricio Licul poručio je Miletiću kako "Muzil nije u vlasništvu IDS-a nego građana Pule".

"Zanimljivo je kako gradonačelnik uvažava mišljenje 1500 građana kada je u pitanju prometovanje pulskom Rivom, a ne uzima u obzir pet tisuća potpisa građana (koje je skupila Građanska inicijativa Volim Pulu - za Muzil) protiv usvajanja predloženih izmjena prostornih planova i rješenju za Muzil," rekao je Licul.

Inače, područje bivše vojne zone Muzila obuhvaća čak petinu površine Pule.