ipak povratak

Unatoč početnom fijasku mjera se nastavlja: Odobreno 136 zahtjeva iz dijaspore za povratak u Hrvatsku, dobit će po 200 tisuća kuna

02.01.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Mjerom 'Biram Hrvatsku' Vlada RH želi potaknuti mlade da se vrate u Hrvatsku, a unatoč početkom fijasku projekta, izgleda da se neki ipak odlučuju na povratak

Nakon dugih godinu dana koliko Vlada povratnike mami s 200 tisuća kuna odobreno je 136 zahtjeva iz dijaspore za povratak u Hrvatsku, donosi RTL. HZZO još uvijek nije korigirao valutu iznosa koje će dobiti povratnici tako da su i dalje izraženi u kunama.

'Od 136 zahtjeva pozitivno ocijenjena njih 111 se odnosi za povratak iz inozemstva u RH, dok se 25 zahtjeva odnose na unutarnje migracije. Najčešće su se vraćali iz Austrije i Njemačke, imamo ih i iz Irske i Slovačke, Češke, Švicarske', rekao je za RTL Vjekoslav Špoljarić, rukovoditelj Odjela za aktivnu politiku zapošljavanja u HZZ-u.

Među povratnicima mnogo je građevinaca i poslovnih savjetnika.

Možda se za povratak ove godine odluče i oni koji su otišli na druge kontinente jer se mjera, unatoč, prvobitnom fijasku nastavlja.

"Ono što je bitno naglasiti da smo proširili ciljane skupine pa će se na mjeru moći javiti i povratnici iz SAD-a, Kanade, Čilea, Argentine, Brazila, Australije, Novog Zelanda", kaže Špoljarić. U prvoj godini za one koji su izabrali Hrvatsku izdvojeno je ukupno - oko 24 milijuna kuna.