DRUGI PAPIR IZ MARAKEŠA

Što sve stoji u novom UN-ovu kompaktu o izbjeglicama

20.11.2018 u 09:19

Bionic
Reading

Dok se u Hrvatskoj danima raspravljalo o tome tko će od predstavnika vlasti ići u Marakeš, u kojem bi trebao biti prihvaćen UN-ov 'Globalni kompakt za sigurne, uredne i regularne migracije', manje je poznato da postoji i UN-ov 'Globalni kompakt o izbjeglicama'

UN bi, naime, na Globalnom forumu koji će se održati iduće godine trebao usvojiti još jedan dokument: Globalni kompakt o izbjeglicama. Riječ je o dugoročnom planu za rješavanje problema ljudi koji bježe iz ratnih područja. Plan predviđa registraciju i razmještaj izbjeglica te njihovo zbrinjavanje, edukaciju i zapošljavanje.

Problem izbjeglica zajednička je briga čovječanstva, navodi se u dokumentu, javlja N1.

Također, navodi se da ovaj Globalni kompakt nije pravno obvezujući. On predstavlja političku volju i ambiciju međunarodne zajednice kao cjeline za jačanje suradnje i solidarnosti s izbjeglicama i s pogođenim zemljama domaćinima. Svaka će država odlučiti kako će i koliko dobrovoljno doprinijeti, vodeći računa o vlastitim kapacitetima te poštivanju nacionalnih politika i prioriteta, navodi se u dokumentu.

  • +17
Migranti Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL/FA Bobo/PIXSELL

Globalni kompakt o izbjeglicama, navodi se, potječe iz temeljnih načela čovječanstva i međunarodne solidarnosti te nastoji operacionalizirati načela tereta i podjelu odgovornosti kako bi pomoglo izbjeglicama i kako bi se podržale zemlje domaćini. Globalni kompakt u potpunosti je nepolitički, uključujući njegovu provedbu, te je u skladu s ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih naroda.