sjednica vlade

Božinović: Ovo što imamo na našim granicama niti su sigurne niti uređene migracije

16.11.2018 u 11:06

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade otkrio je kako će u Marakeš na potpisivanje UN-ovog sporazuma o migracijama poslati ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj se riječ osvrnuo na proteklo aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru. 'Vlada je poslala bitne poruke o svemu što radimo', kazao je.

Poručio je ministrima da moraju u svakoj prilici građanima osvještavati sve o europskim programima u kojima Hrvatska sudjeluje.

Referirao se na posjet 3. maju. Istaknuo je kako se restrukturiranje mora napraviti s kvalitetnim partnerom i da brodogradilište ubuduće mora poslovati po tržišnoj logici.

Progovorio je i o Brexitu.

'Europski projekt ima dramatično važne teme poput povlačenja Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije', istaknuo je i dodao da Hrvatska načelno podržava taj dogovor. Kazao je da je to loš scenarij za obje strane i kako ćemo posljedice izlaska pratiti u godinama pred nama.

Što se tiče tzv. Marakeškog sporazuma o migracijama, Plenković je kazao: 'Mi smo temeljito prošli taj dokument, dosta resora je bilo uključeno. Što se nas tiče, on nama kao takav ne prestavlja problem'.

'Trebamo kao odgovorna zemlja sudjelovati u svim međunarodnim naporima jer migracija je tu i bit će još dugo godina. Hrvatska mora voditi odgovornu politiku vodeći računa o nacionalnim insteresima ne podliježući sijanju straha i poluinformacijama. Naš je stav racionalan i odgovoran. Odlučili smo da Hrvatsku u Marakešu predstavlja ministar unutarnjih poslova', otkrio je Plenković.

  • +10
Vlada raspravlja o kontroverznom Marakeškom dokumentu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Države suvereno odlučuju koje će mjere primijeniti sukladno postojećem zakonodavstvu. Sporazum se odnosi se na regularne migracije imajući za cilj smanjiti neregularne. U zaključku je navedeno da RH predstavlja Davor Božinović. To je važna poruka jer većina onih koji idu će biti na ministarskoj razini iz raznih resora. S obzirom da se migrantima u RH bavi najangažiranije Ministarstvo unutarnjih poslova onda je to logičan izbor. Iako ne postoji pravna obveza da se ovakav dokument šalje u Sabor, zbog važnosti teme mi ćemo to napraviti', istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ministar unutarnjih poslova kazao je pak da ovaj dokument dokaz da su migracije svjetski problem. 'Niti jedna država ga ne može sama rješavati. U trenutku kada ga se više ne može ignorirati dolazi na dnevni red međunarodnih foruma. Namjere su dobre - uređene migracije. Ovo što imamo na našim granicama niti su sigurne niti uređene migracije. Migracije se mogu ublažiti suradnjom država i uklanjanjem uzroka na njihovom izvorištu. To nije pitanje jednog mandata ili generacije. Ovaj dokument ne otvara vrata novim migracijama. Hrvatska policija će jačati svoje kapacitete za sprečavanje ilegalnih migracija no svaki pokušaj na međunarodnoj razini da se taj pritisak ublaži, zaslužuje pažnju. Migracije nisu uzrok, one su posljedica načina na koji se svijet razvijao', kazao je Božinović.

Predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da je bilo toliko izmjena da se moralo ići u stvaranje novog zakona.

'Uređuje se financiranje referendumskih aktivnosti, uvodimo i informacijski sustav za nadzor financiranja, utvrđuju se kriteriji za utvrđivanje iznosa sredstava za godišnje financiranje političkih stranaka. Na pravičniji način utvrđuju se kriteriji za dodjeljivanje iznosa političkim strankama iz proračuna. Za donacije veće od pet tisuća kuna moraju sklopiti ugovor', nabrojao je Kuščević novitete.

Na dnevnom redu Vladine sjednice je, među ostalim, Nacrt prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma; Izvješće o pregovorima o Globalnom kompaktu o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama; Nacrt konačnog prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU); Nacrt konačnog prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU).

  • +19
Redovita sjednica Vlade RH Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX