ruska okupacija

UN razmatra istragu ruskih zločina u Ukrajini

12.05.2022 u 14:37

Bionic
Reading

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava u četvrtak će odlučiti hoće li pokrenuti istragu navodnih zločina ruske vojske na kijevskom području za koje Ukrajina kaže da predstavljaju ratne zločine

Rezolucija koju je donijela Ukrajina i koju podržava više od 50 drugih zemalja obvezivala bi tek osnovanu istražnu komisiju da istraži događaje u regijama oko Kijeva koje je privremeno držala ruska vojska.

"Područja koja su bila pod ruskom okupacijom od kraja veljače i ožujka doživjela su najgore povrede ljudskih prava na europskom kontinentu desetljećima", rekla je Vijeću Emine Džaparova, ukrajinska zamjenica ministra vanjskih poslova.

Glasnogovornik ruske misije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi nije odmah komentirao mogućnost istrage ratnih zločina.

Rusija je suspendirana iz Vijeća koje broji 47 članica prošli mjesec uslijed optužbi o povredama ljudskih prava u Ukrajini, iako Moskva tvrdi da je sama izišla iz Vijeća. Prema pravilima UN-a, ruski izaslanik imao je pravo u četvrtak govoriti na sjednici, no njegovo mjesto bilo je prazno.

Na istoj sjednici, Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava rekla je da postoji puno primjera mogućih ratnih zločina u zemlji od početka ruske invazije, rekavši da je dosad u kijevskoj regiji otkriveno 1000 tijela.

Izvan UN-ove zgrade, prosvjednici su držali veliki transparent u žutim i plavim bojama ukrajinske zastave, na kojem je pisalo: "Spasite Mariupolj, spasite Azovstalj", odnoseći se na gradsku čeličanu.

"Zajedno moramo poslati snažnu poruku onima koji su uključeni u ovaj brutalni rat i pobrinuti se za odgovornost", rekla je američka veleposlanica za ljudska prava Michelle Taylor. Kineski veleposlanik Chen Xu žalio se na "politizaciju" Vijeća, rekavši da rezolucija može "dodati ulje na vatru" tenzijama koje okružuju Ukrajinu.