OŠTRA KRITIKA

UN prozvao Makedoniju zbog maltretiranja izbjeglica

23.09.2016 u 18:13

Bionic
Reading

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Raiad al-Husein pozvao je u petak Makedoniju da prekine sustavnu politiku izbacivanja i zatočavanja migranata i naglasio da oko 180 migranata, od kojih 80 djece, mjesecima žive u 'neisgurnosti'

'Zahtijevam od vlade da prekine takvo postupanje, kojim krši međunarodno pravo', naveo je u prioćenju visoki povjerenik UN-a za ljudska prava.

Te oštre kritike uslijedile su nakon nedavnog posjeta, početkom rujna, njegovih suradnika Makedoniji. Zeid je rekao da je izrazito zabrinut stanjem oko 180 migranata koji žive u nesigurnosti u centrima Tabanovci, na granici sa Srbijom i Gevgeliji na grčkoj granici nakon što je u ožujku zatvorena granica između Makedonije i Grčke.

Te osobe su ušle u Makedoniju prije ožujka i blokirane su u zemlji. Žive u dva centra od kojih je jedan gotovo zatvor, precizirala je glasnogovornica Visokog povjereništva Cecile Pouilly, prenosi AFP.

'Oni su u stanju visokog stresa. Djeca im ne idu u školu', rekla je. Objasnila je da nemaju gotovo nikakvog izgleda regulirati status nakon nedavnog amandmana na zakon o azilu.

Prema podacima UN-a, od oko 600 tražitelja azila u 2015. samo 5 osoba je dobilo status izbjeglice na prvoj instanci. Visoko povjereništvo je upozorilo i na administrativno zatočenje bez zakonske kontrole i u izrazito neprikladnim uvjetima, migranata u centrima Gazi Baba blizu Skoplja. Od vlasti se traži da pozornije prate stanje u dva sela, Lojane i Vaksince, zbog sumnji da su postali centri trgovine uz raširena zlostavljanja.

Tijekom 2015. 'balkanskom rutom' su se kretale tisuće osoba, bježeći od siromaštva i sukoba na Bliskom istoku. Ta je ruta zatvorena za migrante u ožujku kada je zatvorena granica između Makedonije i Grčke.

Male skupine migranata iz Afganistana, Iraka i Sirije i dalje pokušavaju potajno prijeći granicu na putu do zapadne Europe, po stotinjak svakog dana, prema nedavnim podacima makedonskog ministarstva unutarnjih poslova. Te se osobe odmah izručuju Grčkoj.