duboka kriza

UN priveo kraju mirovnu misiju na Haitiju nakon 15 godina

15.10.2019 u 19:46

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u utorak je okončalo 15-godišnju mirovnu misiju na Haitiju koja je trebala učvrstiti mir i sigurnost, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava, no napušta zemlju koja je i dalje u dubokoj političkoj, gospodarskoj i društvenoj krizi u čemu je, kako pišu mediji, svoju neslavnu ulogu odigrao upravo UN

Tijekom sjednice Vijeća sigurnosti posvećene najsiromašnijoj zemlji na američkom kontinentu, američka veleposlanica u UN-u pozdravila je "povijesni dan", ali i upozorila da se zemlja nalazi u slijepoj ulici te je pozvala sve strane u Haitiju da u miru surađuju kako bi odgovorili na gospodarske i društvene izazove s kojima se zemlja suočava.

Također je podsjetila da je SAD prvi bilateralni donator s 5,2 milijarde dolara pomoći od potresa 2010.

Svi pokazatelji ukazuju da je zemlja u vrlo jadnom stanju te je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio veliki pesimizam, uputivši poziv svim stranama "da ostave po strani svoje razmirice i partikularne interese" kako bi zemlju izveli iz krize.

No, sam UN napušta Haiti s vrlo problematičnom ostavštinom, obilježenoj ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, uključujući i seksualno iskorištavanje žena i djece.

Na samom početku misije, UN-ove snage su u akciji protiv kriminalnih bandi ispalili preko 22.000 metaka na kuće u četvrti Cite Soleil i ubili više od 20 žena i djece. Uz to, pripadnici UN-ove misije su bili uključeni u vrlo raširenu praksu seksualnog iskorištavanja žena i djece, a počinitelji većinom nikada nisu bili sudski gonjeni ili kažnjeni.

Godine 2015., UN-ova misija na Haitiju je imala jednu od najvećih stopa seksualnog iskorištavanja od svih mirovnih misija na svijetu. No tome nije kraj, upravo se ovaj tjedan navršilo devet godina od kada je UN izazvao jednu od najgorih epidemija kolere na Haitiju nepažljivim odlaganjem ljudskog otpada iz jedne svoje baze. Kolera je od 2010. odnijela 10.000 života, a 800.000 je ljudi oboljelo. UN-u je trebalo pet godina da javno prizna odgovornost za epidemiju.

Misiju UN-a će na Haitiju sada zamijeniti nova politička misija UN-a s 30 članova.

Kao i prva misija, u toj bi zemlja trebala promicati političku stabilnost, dobro upravljanje u kontekstu političke neizvjesnosti i ljudska prava.