ZABRANJENI REFERENDUM

UN poziva Madrid da istraži nasilje u Kataloniji

02.10.2017 u 16:24

Bionic
Reading

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein zatražio je u ponedjeljak od španjolskih vlasti da provedu 'nepristrane' istrage o 'svim činovima nasilja' počinjenim u Kataloniji vezano uz zabranjeni referendum održan u nedjelju

'Jako sam uznemiren zbog nasilja počinjena u nedjelju u Kataloniji. Zahtijevam od španjolskih vlasti da zajamče potpune istrage, nezavisne i nepristrane o svim činovima nasilja', izjavio je visoki povjerenik u pisanoj poruci.

'Policijske intervencije moraju biti u svakom trenutku proporcionalne i opravdane', dodao je on.

'Čvrsto vjerujem da bi sadašnje stanje trebalo riješiti političkim dijalogom, uz puno poštivanje demokratskih sloboda', otkrio je on.

Šef španjolske vlade Mariano Rajoy izjavio je u nedjelju da konzultacije u Kataloniji predstavljaju 'istinski napad na pravnu državu na koji je država reagirala odlučno i sabrano'.

  • +24
Policija onemogućava referendum za nezavisnost Katalonije Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Susana Vera

'Ispunili smo našu obvezu, reagirali smo prema zakonu i isključivo prema zakonu', rekao je on.

Predsjednik katalonskog izvršnog tijela Carles Puigdemont osudio je 'neopravdano nasilje' koji je iskazala nacionalna policija u Barceloni kako bi rastjerala prosvjednike na referendumu o samoodređenju, zabranjenom od španjolske države.