FUKUSHIMA

UN-ovo izvješće ukazalo na propuste u japanskoj nuklearki

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2011 10:53
  • Objavljeno 19.06.2011 u 10:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nadležni u Japanu za regulaciju nuklearnih tehnologija nisu prespitali i odobrili mjere za zaštitu od tsunamija u elektrani Fukushima donesene nakon 2002. koje su se pokazale nedostatnima da spriječe katastrofu koja se dogodila prije tri mjeseca, ocjenjuje se u izvješću UN-a

U detaljnoj procjeni stručne skupine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prvoj vanjskoj analizi japanske nuklearne krize, sugerira se postojanje nekoliko propusta prije i nakon što je val oštetio postrojenje. No također se pohvaljuje način na koji su djelatnici na terenu rješavali stanje u Fukushimi Daiichi nakon što su potres i tsunami 11. ožujka oštetili reaktore i izazvali najteži svjetski nuklearni incident u posljednjih 25 godina.

U sažetku objavljenom po završetku inspekcijske misije 18-članog tima u Japanu od 24. svibnja do 2. lipnja kaže se da je država potcijenila prijetnju od tsunamija za elektranu Fukushima i traže se široke promjene regulatornog sustava u Japanu.

Dužnosnici u Japanu su i ranije bili kritizirani zato što nisu pripremili plan za tsunami koji bi prešao 5,7 metara visok zid nuklearne elektrane unatoč predviđanjima da takva opasnost prijeti.

U elektrani su kao rezultat procjena iz 2002. provedene dodatne zaštitne mjere ali nisu bile dovoljne za visoki tsunami i prateće pojave. 'Uz to te dodatne zaštitne mjere nisu bile preispitane i odobrene od regulatornih vlasti' kaže izvješće i dodaje da 'mjere za slučaj ozbiljnog incidenta nisu bile odgovarajuće' za okolnosti kakve su se dogodile u Fukushimi.

Dokument, koji je dobila agencija Reuters, u petak je predan članicama IAEA ali još nije objavljen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi