OKRUTAN TRETMAN

UN-ova stručnjakinja: SAD bi trebao obeštetiti zatvorenike Guantanama

26.06.2023 u 22:15

Bionic
Reading

Stručnjakinja Ujedinjenih naroda je u ponedjeljak rekla da je način na koji američka vlada tretira zatvorenike u Guantanamo Bayu okrutan, nehuman i ponižavajuć po međunarodnom pravu te je pozvala Washington da se ispriča i osigura odštetu

"Primijetila sam da je patnja zatvorenika nakon dva desetljeća zatvora duboka te da i dalje traje", rekla je Fionnuala Ni Aolain iz Ujedinjenih naroda nakon što je okončala prvi službeni posjet UN-ovog stručnjaka u zatvoru na Kubi.

"Svaki pojedini zatvorenik s kojim sam se srela živi s nemilosrdnom traumom koja proizlazi iz sustavne prakse izručenja, mučenja i proizvoljnog pritvora", rekla je, pozivajući se na ono što je nazvala pretjeranim restrikcijama i gotovo neprestanim nadzorom.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Zatvor je 2002. godine otvorio tadašnji američki predsjednik George W. Bush kako bi tamo smjestio strane militante, osumnjičene nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. U objektu se na vrhuncu nalazilo oko 800 zatvorenika prije nego što se taj broj počeo smanjivati.

Predsjednik Joe Biden je rekao da želi zatvoriti objekt, u kojemu se nalazi 30-ak zatvorenika, no još uvijek nije predstavio plan da to i učini. Komentari nezavisne stručnjakinje dolaze nakon nedavnih kritika Crvenog križa i drugog UN-ovog tijela.

"Američka vlada mora hitno pružiti sudsko rješenje, ispriku i jamstva da se ovo neće ponoviti", dodala je, pohvalivši Washington za pristup koji joj je omogućen. "Malo zemalja pokazuje takvu vrstu hrabrosti", rekla je.