NAJVEĆI UZROK SMRTI MAJKI

UN: Ograničavanje pobačaja samo ga čini smrtonosnijim

24.06.2022 u 21:31

Bionic
Reading

Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da ga obave i “to ga samo čini smrtonosnijim“, rekao je u petak glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa nakon što je Vrhovni sud SAD-a poništio odluku o legalizaciji pobačaja iz 1973.

„Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava temelj su života s pravom izbora, osnaživanja i jednakosti za žene i djevojke diljem svijeta“, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima.

„Ograničavanje pristupa pobačaju ne sprječava ljude da traže pobačaj, samo ga čini smrtonosnijim“, dodao je.

Agencija UN-a za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA), navodi da je “zapanjujućih 45 posto svih pobačaja diljem svijeta riskantno, što ih čini najvećim uzrokom smrti majki“.

Odluka američkog “velik je korak unatrag“ i “golem udarac ženskim ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova“, rekla je u priopćenju šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Gotovo polovica svih trudnoća u svijetu je nenamjerna, a više od 60 posto njih može završiti pobačajem, priopćio je UNFPA.

Navodi se da su Sjedinjene Države - zajedno sa 178 drugih zemalja - podržale program iz 1994. koji “priznaje koliko su pobačaji smrtonosno nesigurni i poziva države da pruže spasonosnu skrb nakon njegove provedbe, bez obzira na pravni status pobačaja“.

Vrhovni sud SAD-a u petak je ukinuo ustavnu zaštitu za pobačaj sadržanu u važnoj presudi Roe protiv Wadea iz 1973.

  • +13
Pro i kontra prosvjednici pred američkim Vrhovnim sudom Izvor: Profimedia / Autor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Otprilike polovica američkih država spremna je nakon ovoga zabraniti pobačaj.

Bivši predsjednik Donald Trump učvrstio je konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu imenovavši tri suca tijekom svog četverogodišnjeg mandata.

Trumpova administracija također se zalagala u Ujedinjenim narodima protiv promicanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena jer to vidi kao poticaj na pobačaj. Protivila se davno dogovorenoj međunarodnoj terminologiji u rezolucijama UN-a.

Trump je smanjio financiranje UNFPA-e jer smatrao da potiče pobačaje, što je UN proglasio pogrešnom percepcijom. Joe Biden obnovio je financiranje.