ZA BUDUĆE KAZNENE PROGONE

UN kaže kako se moraju očuvati dokazi o kemijskom napadu u Siriji

13.04.2018 u 18:38

Bionic
Reading

UN-ovi istražitelji za ratne zločine u petak su osudili napad za koji se pretpostavlja da je počinjen kemijskim oružjem u sirijskom gradu Doumi i naglasili kako je potrebno da se očuvaju dokazi za buduće kaznene progone

'Počinitelji takvih napada moraju biti identificirani i mora ih se pozvati na odgovornost', objavila je u priopćenju UN-ovo međunarodno povjerenstvo za istragu o Siriji, podsjetivši da je upotreba takvog oružja strogo zabranjena međunarodnim sporazumom kojeg je ratificirala i Sirija.

'Naglašavamo da je apsolutno neophodno očuvati dokaze te pozivamo sva relevantna tijela da se pobrinu da niti jedna strana ne ugrozi lokacije, predmete, očevice ili žrtve prije nego neovisni promatrači i istražitelji uspiju doći do pogođenog područja', dodaje se u priopćenju.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je priopćio da je prvi tim međunarodnih stručnjaka za kemijsko oružje stigao u Siriju, dok bi drugi tim trebao stići navečer ili u subotu.

Organizacija za sprečavanje upotrebe kemijskog oružja (OPCW) traži od vlade u Damasku obećanje da će imati pristup mjestu događaja i punu slobodu kretanja.

  • +6
Kemijsko oružje u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je priopćila u srijedu da je u sirijskom gradu Dumi oko 500 ljudi moralo primiti liječničku pomoć zbog 'simptoma koji upućuju na izloženost toksičnim kemikalijama'.