napeto na sredozemlju

Trump ublažio stav o napadu na Siriju, još se istražuje navodni kemijski napad u Dumi

13.04.2018 u 07:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump se u četvrtak sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost zbog stanja u Siriji a 'nije donesena nikakva konačna odluka', rekla je Bijela kuća u priopćenju

'Nastavljamo procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati s našim partnerima i saveznicima' stoji u priopćenju koje dodaje kako će Trump kasnije u četvrtak razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskom premijerkom Theresom May.

Trump je u četvrtak relativizirao vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog kemijskog napada na civile kazavši da bi napad 'mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće'.

'Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju', napisao je Trump na Twitteru.

Američki ministar obrane James Mattis upotrijebio je mnogo oprezniji ton u srijedu kazavši da Washington još uvijek istražuje navodni kemijski napad.

Predsjednik Macron je u četvrtak rekao kako Francuska ima 'dokaz' da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje 7. travnja blizu Damaska i odlučit će na vrijeme dogovorno sa Sjedinjenim Državama o mogućim napadima odmazde.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim (predsjednika) Bašara al-Asada', rekao je Macron. 

U navodnom kemijskom napadu u Dumi u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu na vratima Damaska, ubijeno je više od 40 osoba, prema navodima Bijelih kaciga, spasilačkih služba i nevladinoj udruzi Sirijsko-američko liječničko društvo.

'Odlučit ćemo u doglednom roku, kada ocijenimo da je to najkorisnije i najučinkovitije', rekao je Macron za televiziju TF1.